Proiect legislativ, inițiat de mai mulți parlamentari: Și tinerii de 17 ani ar putea dona sânge

25 noiembrie 2022, 18:07

Inițiatorii proiectului legislativ spun că, prin scăderea la 17 ani a vârstei donatorilor de sânge, România ar avea o șansă în plus să rezolve criza permanentă care afectează spitalele.

ADRIAN WIENER, deputat USR: Ei sunt vectori de imagine, își aduc părinții, își aduc vecinii, îi trag și pe alții. România se află într-o criză perpetuă de sânge și este o soluție aplicată deja în unele țări, cu rezultate foarte bune.

Tinerii care nu au împlinit 18 ani ar urma să doneze sânge doar cu acordul părinților, cu îndeplinirea criteriilor medicale şi cu avizul medicului.

Cred că sunt mulți oameni care au nevoie de sânge și nu cred că e așa multă lume care donează. Asta m-ar face să donez și eu, spune un tânăr.

Aș dona sânge, asta pentru că știu că este sănătos pentru tine, ca persoană, și pentru ceilalți, mărturisește o tânără.

IULIAN CRISTACHE, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Trebuie vorbit cu societatea medicală, să ne explice care ar fi avantajele sau dezavantajele de a dona sânge de la 17 ani. Și mă întreb de ce 17 și nu 16, dacă nu există niciun impediment de natură medicală.

DOINA GOȘA, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București: Dezvoltarea normală nu poate să o împiedice, dar poate să-i creeze un deficit de fier şi acest lucru nu este de dorit, având în vedere faptul că în general adolescenţii, în special fetele, au hemoglobina un pic mai mică. Dacă mai donează şi sânge se pot anemia.

Parlamentarii puterii susțin însă alte soluții pentru încurajarea donării de sânge.

JARO NORBERT MARŞALIC, deputat PNL: Eu cred că şi stimulente. Cel mai important ar fi o educaţie serioasă, care să înceapă de timpuriu.

CARMEN GEORGETA HOLBAN, deputat PSD: Nu înțeleg de ce nu ar ceda părintele, astfel încât să putem salva vieți.

Statisticile oficiale arată că România are peste 200.000 de tineri de 17 ani și tot atâția de 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă