Proiect legislativ: După naştere, fiecare femeie va beneficia de 6 ore de terapie pentru a evita depresia post-partum

E ca un ucigaș tăcut, ce nu își face simțită prezenţa decât foarte târziu, uneori prea târziu. Lacrimile, epuizarea, problemele de concentrare, anxietate şi teama că nu îţi poți îngriji copilul sunt câteva dintre simptomele depresiei post-partum. O iniţiativă legislativă propune ca fiecare femeie, imediat după naştere, să beneficieze de 6 ore de terapie, tocmai pentru a evita aceste probleme. Iar o directivă europeană spune că tații vor fi și ei obligaţi să îşi ia două luni de concediu paternal, pentru o legătură mai strânsă cu bebelușii.

12 August 2022, 20:12 Știrile TVR |

La aproximativ o săptămână după ce a ajuns acasă din maternitate cu bebelușul, Ana Maria și-a dat seama că nu se simte bine, lucru pe care l-a observat imediat şi soțul ei.

"Am fost aproape două luni în depresie post partum, a fost foarte greu. Plângeam foarte mult, mă uitam la copil și nu știam ce să fac cu el și atunci am început să fac terapie. Conectarea cu copilul era destul de grea."

Terapia a ajutat-o, iar după primele ședințe a simțit cum i se ridică greutatea de pe umeri. O inițiativă legislativă propune ca proaspetele mămici să poată beneficia gratuit de șase ședințe de consiliere.

În prezent, în cele trei zile de spitalizare de după naștere, lăuzele pot discuta cu psihologii din maternități, însă de multe ori nu este suficient.

Irina Catighera, medic primar de planificare familială la Maternitatea Cuza Vodă: "Am constatat creșterea numărului de cazuri de depresie post partum la proaspetele mămici. Numeroase lehuze au simptome de depresie post partum încă din timpul spitalizării. Depresia post partum este o condiție medicală severă, acum considerată cea mai gravă condiție medicală post partum."

Orele de consiliere ar fi mai utile înainte de naştere, spun specialiştii, pentru că astfel ar ajuta-o mai mult pe proaspăta mămică să înţeleagă ce urmează după ce copilul va veni pe lume. Cel mai adesea, acest tip de depresie apare la mămicile aflate la prima naştere.

Raluca Prepeliță, medic psihiatru, Institutul de Psihiatrie Socola: "Ajută, dar nu rezolvă problema. Depinde foarte mult care este stadiul acelei depresii post partum, dacă s-au instalat deja simptomele depresive, trebuie evaluat de un psihiatru gradul post partum, stabilit dacă există simptome ce pot pune în pericol viața mamei, a copilului sau a celor din jurul lor."

Sprijin ar putea veni şi din partea taților. Potrivit unei directive europene, la venirea pe lume a unui copil în familie, taţii vor avea concediu de zece zile, nu de cinci, cum prevede legislația în vigoare. În plus, atât mama, cât şi tatăl vor avea cel puţin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele nu pot fi transferate celuilalt părinte. Ceea ce înseamnă că taţii vor trebui să stea cel puțin două luni acasă cu cei mici, în primii doi ani de la nașterea acestora.

Directiva UE presupune și ca angajatorii să fie obligați să le ofere un program de lucru flexibil părinților care au copii până la 8 ani. Unchii, mătușile sau chiar bunicii pot și ei să își ia concediu de îngrijitor, dacă stau la aceeași adresă cu nou născutul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI