CORESPONDENȚĂ DE LIVIU IUREA

Proiect la Moscova: se dărâmă 9.000 de blocuri vechi și se reconstruiesc altele

Primăria Moscovei a lansat un proiect de anvergură: dărâmă şi reconstruieşte blocuri în tot oraşul. Aproape 9.000 de blocuri vechi, cu 5 etaje, urmează să fie demolate. Iar locatarii vor primi apartamente în imobile noi. E o decizie care i-a împărţit pe moscoviţi în două tabere: unii doresc să se mute în casă nouă, alţii nici nu vor să audă. Un reportaj în exclusivitate, semnat de corespondentul TVR Liviu Iurea.

10 Aprilie 2017, 21:49 (actualizat 10 Aprilie 2017, 22:55) |
Proiect imobiliar uriaș, la Moscova
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tatiana şi Maxim au fost primii din bloc care s-au mutat în 1967, apartamentul fiind proprietate personală.

Tatiana Dubah: "Desigur că vreau într-o casă nouă. Un apartament spaţios şi confortabil. Vrem o bucătărie mai mare. Cea pe care o avem este foarte mică".

Maxim Dubah: "Este foarte posibil să primim o variantă care nu ne convine. Dacă refuzi de trei ori, ei pot face ce vor. Evident, ne pot evacua cu forţa".

Aşa numitele Hrusciovki - blocurile de cinci etaje - erau foarte populare în anii 50. A fost proiectul de sistematizare aprobat de Nikita Hruşciov - liderul sovietic de atunci. Între timp, la Moscova s-au construit blocuri noi, moderne, cu toate utilităţile. Municipalitatea a ajuns la concluzia că renovarea blocurilor vechi ar costa mai mult decât dacă ar construi unele noi.

Proiectul anunţat de Primăria Moscovei presupune demolarea a 8.500 de blocuri cu 5 etaje, construite între anii 1950 şi 1972. Vor fi strămutate peste 1.500.000 de persoane.

Locatarii blocurilor luate în vizor sunt speriaţi pentru că nu ştiu în ce condiţii vor trebui să renunţe la case.

Olga: "Eu sunt pentru demolare. Vă explic şi de ce. Blocul nostru are deja 50 de ani. A fost dat în exploatare în 1967. Anul trecut au făcut expertiză: conductele, reţeaua de canalizare, cea de electricitate sunt la pământ. Au propus renovare, însă, când au început, şi-au dat seama că este imposibil".

Elena Holina: "Aici mi-am crescut toţi copii. Era un vis. Te plimbai prin această grădină, iar copiii creşteau în natură. Acest lucru se întâmplă în Moscova".

Există şi o oarecare nostalgie în rândul locatarilor blocurilor de 5 etaje. Timp de atâţia ani, în bloc s-a format o comunitate, care, odată strămutarea în alt loc, probabil va dispărea.
Proiectul iniţiat de autorităţi se va derula pe o perioadă de 20 de ani. Primele dezbateri în Duma pe legea strămutării din blocurile vechi vor avea loc săptămâna viitoare, pe 19 aprilie.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI