CORESPONDENŢĂ EXTERNĂ

Proiect inedit pentru salvarea castelelor din Franţa

Multe castele din Franţa sunt de vânzare. Costurile de întreţinere sunt enorme, iar criza sanitară şi lipsa vizitatorilor i-au făcut pe unii proprietari să vândă. O platformă a reunit toate castelele de vânzare pentru care s-au găsit doritori din întreaga lume. Peste 27 de mii de persoane, din 115 ţări, pot spune acum că au un castel în Franţa, pe care îl detin în co-proprietate.

13 August 2021, 20:59 Știrile TVR |

Castelul de la Mothe-Chandenier de pe Valea Loarei este o construcţie fastuoasă din secolul al XIII-lea aşezată între pământ, cer şi apă. Castelul a fost aproape distrus de un incendiu în 1932. A fost salvat de la ruină de o idee care are la bază soluţia finanţării participative.

Pentru aproximativ 79 de euro, peste 27 de mii de persoane au devenit co-proprietarii acestei bijuterii arhitectonice. Aceasta este doar prima contribuiţie.

În fiecare weekend, grupuri de proprietari contribuie la restaurarea castelului şi a domeniului.

Castelul are numeroase camere iar renovarea necesită foarte multe role de tapet şi zeci de litri de vopsea. Pentru reparaţiile de la acoperiş ar fi nevoie de un întreg eşafodaj. Fiecare loc păstrează urmele trecerii timpului.

Lucrările de renovare înaintează, iar după ani de pauză şi de ruină, castelul va fi gata să-şi primească oaspeţii.

În Franţa, numărul castelelor de vânzare a crescut în fiecare an. În 2010 erau peste 800 de castele de vânzare iar în 2019 mai mult de 1500.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI