Proiect inedit la Senat: Grădini care să refacă vechiul cartier Uranus

24 iunie 2020, 18:50

După cutremurul din 1977, Nicolae Ceaușescu a decis să transforme pentru totdeauna centrul Bucureștiului. Proiectului său megaloman i-au căzut victime cartiere cochete, de negustori și meșteșugari, cu străzi pavate cu piatra cubică, prăvălii și biserici, care păstrau discret memoria și poezia orașului. Când au demolat casele de pe Sabinelor, Sirenelor, Cazărmii sau Seneca, din Cartierul Uranus, comuniștii au lășat în urmă fundațiile. Ele sunt și azi îngropate sub gazonul din fața Senatului, care a hotărât să le scoată la suprafață.

Proiectul a fost atribuit prin licitație și are un buget de un milion de euro, din care se vor face lucrările de infrastructură: iluminat, alimentare cu apă și plantarea pomilor și a florilor. Una dintre ele, laleaua Uranus e creată de specialiști olandezi exclusiv pentru acest proiect, cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Proiectul se bazează pe planurile cadastrale, dar mai ales pe fotografiile adunate de o inimoasă comunitate online, care și-a propus să păstreze memoria cartierului Uranus.

Casele din fotografii vor fi reconstruite virtual și cei care vor vizita parcul le vor putea vedea cu ochelari 3D. Aceasta este și cea mai ambițioasă și de durată parte a proiectului. În privința vegetației, proiectanții sunt optimiști: sperp să planteze primii pomi în toamna acestui an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite