Proiect: Hartă interactivă în care oamenii să semnaleze lipsa de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități | Mihai Tomescu: “Lumea s-a săturat de petiții, haideți să facem și altfel!”

11 ianuarie 2023, 11:01

Chiar dacă școlile vorbesc despre incluziune, de multe ori acest deziderat se află doar pe hârtie și copiii cu dizabilități ajung să fie excluși. Cât privește inserția în câmpul muncii, adulţii cu dizabilităţi se izbesc de lipsa accesibilizării. Despre aceste cifre a vorbit la TVR INFO Mihai Tomescu, secretar de stat, preşedinte al Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

În România avem o nouă meserie care va deservi persoanele cu dizabilități, precum și instituțiile, firmele, în nevoia lor de accesibilizare. Este vorba despre evaluatorul accesibilitate. Acesta va face evaluarea mediului fizic și propune soluții de accesibilizare.

Mihai Tomescu a precizat că vrea să demareze un proiect, care constă în realizarea unei hărți interactive, în care oamenii să poată semnala lipsa de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități.

“Trebuie să arătăm cu degetul care autorități nu își fac treaba în momentul de față. (…) Oamenii s-au săturat de petiții, haideți să facem și altfel. (…) Legea spune că autoritățile locale, instituțiile publice și private, spațiile comerciale sunt obligate să asigure accesibilizări. Nu vorbim doar de rampă, ci de grupuri sanitare adaptate, de sistem de navigare cu senzori, de comunicare alternativă”, a spus Mihai Tomescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă