Vot final la Chișinău: Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile din Republica Moldova

16 martie 2023, 15:51

Au votat pentru 58 de deputați, 57 din PAS și unul neafiliat.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Votul a fost aplaudat în picioare de deputaţii PAS, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti au afişat pancarte cu inscripţii care făceau trimitere la sintagma „limba moldovenească”.

Ieri, Guvernul Republicii Moldova a dat aviz pozitiv acestui proiect legislativ care a fost supus votului în Parlament în a doua lectură.

Acum două săptămâni, proiectul a fost susţinut în prima lectură de 56 de deputați PAS. Pe 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat îmbrânceli între deputaţii PAS şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţie au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute, încercând să zădărnicească procedura de vot.

Potrivit autorilor, condiţiile ce au impus adoptarea modificărilor legislative rezultă din necesitatea şi obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituţională, conţinute în actele Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională şi care statuează un postulat incontestabil – acela că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

În termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autorităţile publice cu competenţă de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Legea mai prevede ca Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, să se numească de acum înainte „Limba română”.

Proiectul prevede şi înlocuirea sintagmei de „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă” din toate actele normative şi documentele oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite