Proiect de lege controversat: Vârsta minimă de 16 ani pentru minorii care pot ieși neînsoțiți din țară. ONG-iștii susțin că acești copii sunt mai expuși traficului de persoane

9 noiembrie 2022, 17:29

Proiectul privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate ar aduce România pe aceeași linie cu alte state din Uniunea Europeană, spune inițiatorul propunerii legislative. Minorii de 16 ani ar putea ieși din România neînsoțiți de părinți sau tutori legali.

”Vi se pare normal că un minor care poate munci, se poate căsători la 16 ani, iar eu să neg posibilitatea unui minor să călătorească cu avionul singur la Londra, pentru că chipurile ar putea fi traficat? Dacă punem problema traficului de minori, să știți că infractorii nu se opresc în această dispoziție legală, cum nu s-au oprit nici până acum. O să treacă liniștiți cu aceste minore, aflate între 16-18 ani, pentru a fi traficate”, susține senatorul Cristian Niculescu Țăgărlaș, iniţiatorul proiectului de lege.

Proiectul legislativ este contestat de numeroase organizații neguvernamentale, care spun că minorii români ar fi mai ușor de traficat.

Activiștii spun că în proiectul de lege se regăsesc exemple de state precum Belgia și Olanda, care permit călătoria tinerilor de 16 ani fără însoțitor, numai că acele țări nu au problemele României în privința traficului de carne vie.

”Belgia, în perioada de raportare a Comsiei europene 2017-2018 are 13 victime, niciuna minoră. Și Irlanda are un număr foarte mic de victime identificate – 5 – niciun minor. Siguranța copiilor în Romnaia e pentru a păstra vârsta de călătorie fără însoțitor la 18 ani”, ne-a declarat Silvia Tăbușcă, de la Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică.

Datele internaționale arată că în spațiul Uniunii Europene au fost exploatați sute de minori români, atât în 2017 cât și în 2018. În top se află și state că Ungaria și Franța.

Inițiatorul proiectului de lege spune că vrea să-i ajute pe părinții ai căror copii studiază în străinătate, care ar cheltui mai puțin dacă nu ar fi obligați să îi însoțească pe minori la fiecare drum peste hotare.

Din punctul meu de vedere, nu e un argument pentru că cei care au copiii la studii în străinătate, la vârste de 16 ani, sunt câţiva privilegiaţi, care au această oportunitate şi nu mi se pare corect să îi expui pe ceilalţi care reprezintă marea majoritate a copiilor dezavantajaţi şi care pot fi exploataţi şi păcăliţi şi trecuţi frontiera”, susține Iana Matei, de la Reaching Out România.

Proiectul de lege se află în faza de dezbatere în Senatul României. Până în prezent, specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Copiilor nu au fost consultați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite