Proiect de lege: Bani de la stat pentru angajații din mediul privat. Analiștii economici spun că nu este momentul pentru o astfel de propunere

1 mai 2023, 21:16

Parlamentarii pregătesc schimbări privind zilele libere acordate angajaților din mediul privat, cu ocazia sărbătorilor legale. Un proiect de lege prevede compensații de la stat pentru angajatorul privat.

ALEXANDRU KOCSIS, DEPUTAT INDEPENDENT: Dacă nu facem lucrurile acestea, la un moment dat genunchii celor care țin pe umerii lor, prin plata tuturor taxelor și contribuțiilor, economia reală a acestei țări, se vor îndoi de la toți sacii pe care îi pun în cârca lor cei din Guvern.

Mai exact, aleșii propun că angajatorii să plătească salariații care lucrează în ziua legală liberă la nivelul unei zile normale de muncă, iar restul banilor să fie decontați de la bugetul statului.

Prin telefon, STERICĂ FUDULEA, VICEPREȘEDINTE PATRONATUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJLOCII: Cheltuielile în plus pe care le-ar putea suporta mediul de afaceri sunt deja la limita suportabilității, Discutăm de 22 de zile lucrătoare pe lună, undeva la 240 – 250 de zile. Undeva 8% în plus ar însemna toate aceste cheltuieli pe ce însemnă bugetul angajatorului.

Ca să-și reducă aceste cheltuieli, mulți angajatori îi cheamă pe salariați la muncă, în zilele libere legale, doar în cazuri extreme.

ROBERT SIGHIARTAU, DEPUTAT PNL: Mi se pare corect, pentru că prea multe libere s-au dat prin legi, sau prin OUG și din păcate privatul pierde.

NATALIA INTOTERO, DEPUTAT PSD: Părerea mea că în momentul de față nu ar fi sustenabil.

ȘTEFAN PĂLĂRIE, SENATOR USR: Trebuie făcută o analiză. Suntem țara cu o gaură de 23 de miliarde de lei numai pe primele trei luni ale anului.

Analiștii economici spun că nu este momentul potrivit pentru o asemenea schimbare.

Prin telefon, MIRCEA COSEA, ANALIST ECONOMIC: Orice cheltuială care se adaugă, indiferent dacă ar face plăcere oamenilor, ea grevează pe un buget care deja este fragilizat.

În acest an românii au 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii, conform Codului Muncii. Începând de anul viitor se vor adăuga încă două zile libere, 6 și 7 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite