Proiect de lege: Șoferii băuţi, drogaţi sau fără permis, care produc un accident cu victime, nu vor mai scăpa de închisoare. Acum legea permite și închisoarea cu suspendare

21 noiembrie 2022, 17:34

Niciun șofer băut, drogat sau prins fără permis care produce un accident mortal nu va putea scăpa fără a face închisoare – așa sună textul proiectului de lege pe care un fost ministru de justiție îl propune Parlamentului.

Robert Cazanciuc, senator PSD: Cine se urcă la volan fără să aibă această abilitare legală este un fel de criminal pentru că el acceptă ideea că din moment ce se urcă la volan fără să aibă acest drept poate, la un moment dat, să facă un accident de circulație prin care să producă moartea sau vătămarea corporală a cuiva. Textul acesta de lege apără până la urmă valoarea fundamentală a omului: viața.

Acum, legea în vigoare stabilește pedepse prea mici, spun specialiștii în siguranță rutieră.

Cosmin Andreica, președinte, Sindicatul Europol: Din păcate, avem şi cazuri negative în care au prins, au întocmit acte de urmărire penale, au trimis în judecată, vedem pedepse cu suspendare sau chiar renunţări la urmărirea penală. Acest lucru evident că determină oarecum o încurajare a acestui fenomen.

Cătălin Codescu, președinte, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație din România: În momentul în care s-ar scoate această sancțiune cu amenda penală și ar rămâne doar anii de închisoare, dar ar crește perioada, nu de la 1 la 5 ani, ci s-ar duce de la 2 la 10 sau de la 3 la 15, cum există în alte state europene, atunci sancțiunea ar fi mai aspră și am putea spera ca judecătorii să sancționeze cu ani efectivi de închisoare.

În fiecare an, 20.000 de persoane sunt trimise în fața instanțelor de judecată pentru că au condus fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an, din cauza celor menționați mai devreme, își pierd viața sau sunt rănite grav în jur de 500 de persoane.

O fetiță de 5 ani este printre ultimele victime făcute de un șofer care consumase alcool.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite