Proiect controversat depus în Parlament: Persoanele prinse cu cel mult 3 grame de canabis asupra lor să fie doar amendate, nu și cercetate penal

9 mai 2023, 17:51

Inițiatorii proiectului propun ca persoanele prinse cu cel mult 3 grame de canabis asupra lor să fie doar amendate, nu și cercetate penal. Argumentul este consumul în creștere, fenomen pe care statul vrea dimpotrivă, să-l reducă la minimum.

Simina Tulbure, deputat neafiliat: Aproximativ 800.000 de români, adică 6,1 % din populația României, au consumat canabis cel puțin o dată și majoritatea dintre ei sunt tineri. Proiectul vorbește despre dezincriminare. Da, nu suntem pregătiți pentru legalizare, pentru că nici instituțiile statului nu sunt pregătite pentru așa ceva, și din păcate vom mai avea nevoie probabil de câțiva ani până să ajungem acolo, dar măcar să nu pedepsim tinerii.

Voci din structurile Antidrog spun însă că, în România, cei prinși cu droguri pentru consum propriu oricum nu ajung în închisoare, ci doar li se confiscă substanțele interzise. Dacă o astfel de propunere ar deveni lege, ar fi încă o cale de încurajare a consumului, spun specialiștii.

Cătălin Țone, expert Antidrog: Vor exista comportamente stradale în sensul consumului, cei care sunt dependenți vor recomanda și vor fi modele sau subiecte de imitație pentru cei mai mici. S-a insistat foarte mult că la noi consumatorul este cercetat, ostracizat, este pedesit cu închisoarea. E o mare eroare. Aproape toate dosarele nu au ajuns în instanță.

Același proiect vine și cu o prevedere pentru canabisul medicinal, obținut pe bază de rețetă, care ar ajuta persoane cu diverse afecțiuni.

Vlad Zaha, criminolog: Ajutăm spectrul sănătăţii publice pe parte de canabis medicinal care, fără niciun motiv real, este împiedicat doar din cauza cruciadei împotriva acestei plante.

O relaxare a legislației în domeniul stupefiantelor e considerată inoportună și de procurorul general al României. Vine cu exemplul din Muntenegru, unde, după ce s-a legalizat producția de canabis în scopuri medicinale, dispar mari cantități numai pe drumul de la cultivare la procesare. Iarba ajunge astfel în mâinile traficanților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite