Proiect controversat al Primăriei Moscova. Strămutarea locatarilor din blocurile de cinci etaje a scos în stradă mii de persoane

15 mai 2017, 09:12

Cum forţezi însă un proprietar să renunţe la ce-i al lui? Proiectul deja provoacă nemulţumiri, are ecouri în viaţa politică şi provoacă manifestaţii de stradă – pe care le-a consemnat şi corespondentul nostru, Liviu Iurea, într-un reportaj în exclusivitate.

Elena locuiește într-un apartament cu patru camere la parterul unui bloc de cinci etaje – imobil amenințat cu demolarea, potrivit noului proiect lansat de Primărie. Ea nu se poate împăca cu ideea că trebuie să se mute după ce și-a amenajat locuința cu atâta trudă.

La fel ca Elena, mii de moscoviți nemulțumiți au ieșit, duminică, în stradă să protesteze. Ei se tem că proprietatea privată, garantată de Constituție va fi călcată în picioare de autorități.

Ințiativa Primăriei Moscovei de a-i strămuta pe locatarii blocurilor de cinci etaje provoacă un val de nemulțumire fără precedent. De obicei, capitala rusă este motorul acțiunilor de protest, așa că un electorat ostil ar putea creea probleme Kremlinului la alegerile de anul viitor, unde conform scenariului, Vladimir Putin ar trebui să mai obțină un nou mandat de președinte.

Confruntați cu nemulțumirea locuitorilor Moscovei, edilii au mai redus din anvergura proiectului. Primarul Serghei Sobianin promite garanții celor afectați, inclusiv aceweași suprafață și același număr de camere în noile locuințe.

La miting a fost și Alexei Navalnyi, însă acesta a fost izolat de forțele de ordine și împedicat să ia cuvântul. Alți lideri ai opoziției din solidaritate cu Navalnyi nu au mai ieșit la tribună și au rămas în mulțime, alături de protestatari.

Poliția a anunțat o participare de 5.000 de persoane, însă organizatorii spun că cifra reală a fost de patru ori  mai mare, ceea ce arată o mobilizare de amploare rară împotriva autorităților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite