Proiect care stârnește controverse. Fondurile europene, condiționate de statul de drept?

2 februarie 2018, 21:25

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a primit din partea Colegiului Comisarilor sarcina de lucra la realizarea unei definiții a statului de drept, care să servească în stabilirea unor precondiții esențiale pentru acordarea finanțărilor europene.

Cum inițiativa a fost aspru criticată de Polonia, stat aflat în colimatorul Comisiei Europene tocmai din cauza disfuncționalităților statului de drept, comisarul Jourova a adus o serie de precizări: „Am primit sarcina de a propune o definiţie prin care să subliniem respectul statului de drept în toate statele membre, în relaţie cu orice fel de finanţare, nu numai fonduri de coeziune. Este important de înteles acest aspect pentru că nu trebuie înţeles că ar fi vorba despre vreo sancţiune destinată doar unor state membre. Nu discutăm despre condiţionalitati, aşa cum s-a interpretat greşit.”

O condiționare a fondurilor europene de statul de drept este în acest moment imposibilă, cu atât mai mult cu cât principiul statului de drept este deja stipulat în articolul 2 al Tratatului Uniunii, ca o condiție pentru statutul de membru.

Aflat la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a spus că România nu trebuie să își facă grji din această cauză: „În tratate nu este prevazut asa ceva și, dacă se poartă o discuție, ea se poartă în termeni politici și nu cred că se poate trage o concluzie pentru negocierile care vor avea loc acum. Această abordare am putut să o observ și în cazul PPE-ului și vocea PPE contează în această ecuație, unde criteriul stat de drept nu poate fi luat în considerare.”

Potrivit președintelui, în acest moment, funcționarea statului de drept nu este pusă sub semnul întrebării la Bruxelles. Cu toate acestea, la solicitarea TVR, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat că executivul european urmărește cu mare atenție de mai multe luni procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor pe tema legilor justiției.

Bruxelles-ul va intensifica dialogul politic cu autoritățile de la București. În accest sens este așteptată în perioada următoare o vizită a premierului Viorica Dăncilă, care va avea discuții cu oficialii europeni pe aceste teme de actualitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite