Proiect al Ministerului Sănătății: Tichete de masă de 100 de lei și participare la o loterie pentru cei care se vaccinează

Tichete de masă de 100 de lei pentru vaccinați
Tichete de masă de 100 de lei pentru vaccinați
23 august 2021, 12:13

Toate persoanele care urmează să se vaccineze cu schemă completă vor fi premiate. Ministerul Sănătăţii a trecut în proiectul ordonanței acordarea de tichete de masă în valoare de 100 de lei. Totul se aplică după aprobarea în Guvern. Este o cale de stimulare a imunizării, în condiţiile în care numărul infectrilor crește de la o zi la alta. Creşte şi numărul bolnavilor cu Covid internaţi la ATI.

GELU DUMINICĂ, sociolog: Nu cred că vom avea o creştere spectaculoasă a vaccinării decât în momentul în care vom începe să numărăm iar numărul de îmbolnăviți spitalizaţi, poate chiar cu miile, cum au mai fost, şi morţii, la fel, cu sutele. Cei care nu se vaccinează nu se vaccinează de frică, dar nu de frica morţii. Poate ar trebui să susţinem mult mai bine informarea medicilor de familie, mult mai bine informarea şi să cerem sprijinul preoţilor, cadrelor didactice, oamenii care lucrează la nivel local.

Proiectul de ordonanţă mai prevede şi o loterie cu premii în bani doar pentru cetăţeni români.

La loterie se vor putea înscrie persoanele vaccinate cu schemă completă. Pentru anul acesta, extragerea va fi organizată în luna octombrie. Valoarea premiilor şi toate detaliile vor fi stabilite prin ordin comun de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Economiei, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

După aprobarea ordonanței, Certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 va putea fi folosit şi pe teritoriul României pentru a atesta vaccinarea, testarea sau vindecarea. Problema sunt scanerele.

LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne: Dacă mergem la teatru sau la film, cum le verifică cei care trebuie? Eu nu văd altă posibilitate de a certifica valabilitatea unui astfel de document altfel decât prin acele terminale puse la dispoziţie de către STS. Nu ştiu dacă vom avea astfel de unităţi, de terminale, şi în cazul unor evenimente.

Varianta Delta se răspândeşte rapid şi îi afectează mai ales pe cei nevaccinaţi. Medicii au arătat că imunizarea cu schemă completă scade de 14 ori riscul de deces din cauza COVID, reduce de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în secția de terapie intensivă și scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2.

Col. dr. VALERIU GHEORGHIŢĂ preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: Fac apel către noi toți, care nu suntem încă vaccinați, către cei vulnerabili, către cei vârstnici, către cei cu afecțiuni cronice, să decidă în favoarea vaccinării. Venim cu echipe mobile, atât în rural, avem centre de vaccinare fixe active. Se vaccinează la medicul de familie, se vaccinează în unitățile sanitare.

Puţin peste 5 milioane de români sunt vaccinaţi cu schemă completă, adică aproximativ un sfert din populaţie. Iar oficialii estimează că, în ritmul actual, sub 45 la sută din populaţia rezidentă va fi imunizată până la sfârşitul anului.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Ministerul Sănătății a pus astăzi în transparență proiectul de ordonanță de urgență privind acordarea a 350.000 de tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru cei care se vor vaccina cu schema completă (două doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson.

De asemenea, proiectul de act normativ prevede organizarea unei loterii cu o singură tragere în acest an, în luna octombrie, cu un fond de premiere în valoare de 15 milioane de lei.

Bugetul alocat celor două măsuri de sprijinire a campanie de vaccinare împotriva covid-19 se va ridica la 50 de milioane de lei: 35 de milioane vor fi pentru acordarea a 350.000 tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care vor merge să se vaccineze, iar 15 milioane se vor îndrepta către fondul de organizare a loteriei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite