Proiect: Testele cadrelor medicale, plătite din banii de sporuri. Sindicatele se opun

Lovitură pentru personalul medical nevaccinat. Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu renunţă la testarea COVID periodică a medicilor şi asistenţilor. Costurile ar putea fi acoperite din sumele pentru sporuri. Propunerea a stârnit imediat reacţii din partea sindicatelor din sănătate, care erau sigure că au convins autorităţile să nu introducă astfel de testări.

20 August 2021, 18:48 (actualizat 20 August 2021, 21:27) |

Testele periodice pentru cadrele medicale nevaccinate ar putea fi decontate din banii de sporuri, prevede proiectul inițiat de Ministerul Sănătăţii.

IOANA MIHĂILĂ, ministrul Sănătății: Ne îndreptăm spre acea posibilitate în care testarea să fie în unitatea sanitară, iar costurile testelor să fie suportate din fondul de sporuri al personalului medical care nu este vaccinat.

Sindicatele din Sănătate se opun categoric propunerii. Cum, de altfel, nu au fost de acord nici cu varianta testării COVID pe cheltuiala cadrelor medicale.

LEONARD BARASCU, președinte CNSLR-Frăția: Conform Codului Muncii şi a ceea ce înseamnă bunul-simţ într-o ţară normală, este să nu facă lucrul ăsta şi să caute nişte soluţii pe care dumnealor ar trebui să le găsească. Ar trebui ca angajatorul, conform Codului Muncii articolul 7, să plătească tot ce înseamnă intrarea în spital, ieşirea din spital, ceea ce se întâmplă în mediul spitalicesc, la patul bolnavului, el ar trebui să plătească, dacă vrea musai teste.

La rândul lor, asociaţiile pacienţilor cer o politică echilibrată, care să nu încalce drepturile salariale ale personalului din Sănătate, dar nici să nu pună în pericol viaţa sau sănătatea pacienţilor.

VASILE BARBU: Atunci când restrângi nişte drepturi trebuie să le şi motivezi şi să fundamentezi foarte clar aceste restrângeri. Dreptul meu este şi dreptul la sănătate, dreptul ca atunci când merg într-o unitate medicală, pe lângă faptul că am dreptul la acces la servicii medicale, am şi dreptul să fiu protejat.

Datele Federației Sanitas arată că rata medie a vaccinării anti-COVID în sistemul de sănătate este aproximativ 60 la sută.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI