Programul Rabla Local începe pe 30 septembrie. Proprietarii primesc trei mii de lei pentru mașina uzată, dacă îndeplinesc o serie de condiții

31 august 2022, 17:04

30 septembrie este data de la care pot fi depuse cererile pentru accesarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, sau altfel spus Rabla Local. În cadrul acestui program, în schimbul casării unui autovehicul, proprietarul primeşte 3.000 de lei, 1.500 de lei de la primărie şi 1.500 de lei de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Accesarea programului implică o serie de condiţii. Persoana fizică trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie la zi cu plata taxelor şi impozitelor. Autovehiculul uzat trebuie să fie înmatriculat pe numele său de cel puţin cinci ani şi cu aceeaşi maşină pe care vrea să o predea acum nu s-a înscris la alte programe Rabla.

Mare atenţie! Înainte de a se înscrie în program, persoanele fizice trebuie să verifice dacă primăria din localitatea pe raza căreia au domiciliul participă la acest program. Şi abia apoi să caseze şi să radieze autovehiculul.

Laurențiu Neculăescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: O singură mașină poți casa. Și aceasta are niște condiții, trebuie să aibă norma de poluare Euro 3 sau mai jos de Euro 3, trebuie să aibă o vechime de minim sau egală cu 15 ani de la data fabricației mașinii și trebuie să fie în proprietatea persoanei fizice de cel puțin cinci ani de zile. De asemenea, persoana fizică mai are o obligaţie pentru a beneficia de această primă de casare şi anume timp de trei ani de zile să nu-şi achiziţioneze un autovehicul cu o normă de poluare mai mică decât Euro 4.

Bugetul programului este de 50 de milioane de lei, bani care ajung pentru peste 30.000 de rable. Ministrul Mediului spune că procedura de depunere a actelor nu va fi una foarte complicată.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Trebuie la autoritatea publică locală, la primărie, dacă primăria a lansat, a pornit programul în localitatea respectivă.

În cadrul programului, primăriile pot obţine finanţare în funcţie de numărul de locuitori. De exemplu, oraşele mari cu peste 200.000 de locuitori pot primi finanţare pentru cel mult 50.000 de autovehicule uzate, în vreme ce o localitate mică, de până în 5.000 de locuitori, poate primi finanţare pentru cel mult 500 de rable.

Autorităţile locale caută deja resurse financiare pentru a participa.

De exemplu, în perioada următoare, primăria Reşiţa va încerca să facă o estimare a numărului celor care doresc să scape de rablele din parcare pentru a şti câţi bani trebuie să pună la bătaie.

Ioan Popa, primar Reşiţa: E o chestiune pe care, dacă vreţi, administraţia centrală ne-a băgat-o pe gât aşa, aţi sesizat ghilimelele de rigoare. E o chestiune la care noi marşăm. Vom identifica resurse financiare astfel încât să coparticipăm şi noi la acest proiect.

O listă completă cu primăriile participante în acest program va fi disponibilă abia spre sfârşitul lunii septembrie.

În funcţie de rezultatele acestei prime etape, programul ar putea continua şi în anii următori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă