Programul "Prima mașină" va fi corelat cu programul "Rabla". Noi reguli și condiții pentru programul din acest an

Guvernul modifică și programul Prima Mașină și Rabla. În primul caz, își pot cumpăra un autoturism și cei care au deja unul. În privința Rablei - program așteptat de cei care vor să scape de vechituri, condițiile s-au înăsprit. Sunt acceptate doar mașinile care au inspecția tehnică valabilă.

19 Martie 2019, 10:18 (actualizat 19 Martie 2019, 19:48) Știrile TVR |
”Prima mașină” și ”Rabla” se modifică
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Programul Prima Mașină poate fi acum și "a doua mașină". Condiția de a nu avea un autoturism a fost eliminată. Noile modificări permit și achiziția maşinilor hibrid, electric hibrid sau pur electric.

Cei care vor să acceseze programul trebuie să nu aibă datorii la bugetul de stat, să nu aibă restanţe la creditele bancare şi să aibă, bineînţeles, peste 18 ani.

Avansul pleacă de la 5% și ajunge până la 30%. Preţul de achiziţie trebuie să se încadreze într-o anumită sumă, plus TVA. Statul garantează cel mult jumătate din suma împrumutată. Ca noutate, banii obținuți prin Programul Rabla pot fi considerați avans pentru prima mașină.

VIORICA DĂNCILĂ, premierul României: "Pe lângă facilităţile pe care le oferă deja acest program pentru cumpărarea de autoturisme clasice, cetăţenii vor beneficia de garanţii guvernamentale şi pentru împrumuturile contractate pentru achiziţionarea autoturismelor hibrid, hibrid electric şi pur electric".

Aşteptat cu mare interes de şoferi este însă Programul Rabla Clasic. De la începutul anului, oamenii au tot călcat pragul dealerilor auto.

Anul acesta condiţiile de obţinere a finanţării sunt ceva mai aspre. Doritorii trebuie să locuiască în România, să nu aibă datorii la stat, iar maşina care este dată la casat să aibă cel puţin opt ani şi inspecţia tehnică periodică valabilă.

GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului: "Vom reuşi, cu aproximaţie, vom reuşi în data de 5 aprilie să lansăm programele. Și Rabla Clasic, aşa cum se află el la 15-a ediţie, şi Rabla Plus, care s-a dovedit a fi un program competitiv".

Cât despre taxa auto, autorităţile încă sunt în căutarea unei formule de calcul care să nu mai poată fi contestată de şoferi. În 2018 au fost înmatriculate aproape 200.000 de maşini noi şi peste 500.000 la mâna a doua.

 

"PRIMA MAŞINĂ"

Pot fi cumpărate:

- autoturisme cu sistem de propulsie termic

- autoturisme cu sistem de propulsie hibrid

- autoturisme electric hibrid

- autoturisme pur electric

(Sursa: Guvernul României)

 

AVANS "PRIMA MAŞINĂ"

- 5% maşini cu motor cu ardere internă

- 25% maşini hibrid

- 30% maşini electric hibrid sau pur electric

Sursa: Guvernul României

 

PREŢ ACHIZIŢIE "PRIMA MAŞINĂ"

Autoturism motor cu ardere internă - 50.000 lei plus TVA

Autoturism cu sistem de propulsie hibrid - 100.000 lei plus TVA

Autoturism electric hibrid şi pur electric - 150.000 lei plus TVA

Sursa: Guvernul României

 

CONDIŢII NOI "RABLA CLASIC"

- domiciliul în România

- fără datorii la stat

- maşina să aibă cel puţin opt ani

- inspecţia tehnică a maşinii să fie valabilă

(Sursa: Ministerul Mediului)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Prim ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, în ședința de Guvern: Vom încuraja achiziționarea de autoturisme nepoluante și eficiente energetic. Concret, pe lângă facilitățile pe care le oferă deja acest program pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, electric hibrid și pur electrice. În plus, persoanele fizice vor putea să-și achiziționeze un autoturism nou chiar dacă au mai deținut anterior un astfel de autoturism.

Programul Prima mașină se transformă în orice mașină. S-a eliminat prevederea prin care persoana care aplică la acest program nu trebuie să mai fi avut mașină. Acum programul se poate aplica oricui vrea să cumpere o mașină nouă dacă are un avans de 5% pentru o mașină clasică și 25% pentru mașinile hibrid sau electrice, nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat, nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare şi au vârsta de minim 18 ani.

De asemenea, se stabilește un plafon pentru mașinile clasice la 50 de mii de lei, iar pentru cele hibrid sau electrice 100 de mii și respectiv 150 de mii de lei.

Programul Prima mașină va fi corelat cu programul Rabla.

Și programul "Rabla" va începe până pe 5 aprilie. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

La fel ca anul trecut, Guvernul și-a propus să aloce fonduri pentru până la 50.000 de vouchere.
Atenție mare,  pentru că anul acesta condițiile de obținere a finanțării sunt ceva mai aspre! Doritorii trebuie să aibă domiciliul în România, să nu aibă datorii la stat, iar mașina care este dată la casat trebuie să aibă cel puțin  8 ani și inspecția tehnică periodică valabilă.
Prin acest program, o persoană poate obține până la 9.200 de lei.  În ultimii 14 ani, prin programul "Rabla" s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI