Programul "Prima Cameră" | Copiii din centrele de plasament ar putea fi ajutați doi ani cu plata chiriei

Speranţe pentru orfanii care la 18 sau la 26 de ani sunt obligaţi să părăsească sistemul de protecţie. Sunt trei mii în această situaţie, în fiecare an. Statul le-ar putea plăti chiria timp de doi ani şi i-ar putea ajuta să îşi găsească un loc de muncă. Asta prevede un proiect care ar fi trebuit implementat încă de acum doi ani şi care a fost readus în discuţie.

09 Septembrie 2019, 18:43 (actualizat 09 Septembrie 2019, 20:25) |
Speranțe pentru copiii nimănui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cosmin este unul dintre tinerii de pe umerii căruia statul şi-a luat mâinile acum doi ani, când a ieşit din sistemul de protecţie. Petrecuse 23 de ani în orfelinate.

Norocul lui a fost o fundaţie, Hope and Homes for Children, care i-a plătit chiria vreme de şase luni, timp în care el şI-a căutat de lucru şI uşor uşor a început o viaţă de adult independent. Cosmin e un caz fericit. Alţi foşti colegi ai lui nu au avut aceeaşi soartă.

Anual, în jur de trei mii de tineri ies din sistemul de protecţie a copilului. Au 18 sau 26 de ani şi dacă nu studiază nu mai au dreptul să rămână în centrele de plasament. Asfel, după ce au fost nişte copii ai nimănui, se trezesc adulţi ai nimănui!

O soluţie pentru aceşti tineri ar fi programul "Prima Cameră", un program care ar fi trebuit aplicat încă din ianuarie 2017. Acesta prevedea ca statul, vreme de doi ani, să continue să-i ajute. Să le plătească chiria şi utilităţile, să-i sprijine să-şi găsească un loc de muncă şi să-i consilieze. Adelina este unul dintre oamenii care au creionat acest proiect.

Proiectul e din nou în atenţia guvernanţilor. Vor fi disponibili bani nerambursabili pentru acest sector, iar modul în care aceştia vor putea fi accesaţi a fost pus în consultare publică pe site-ul ministerului Fondurilor Europene.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI