Programul naţional de împădurire prin PNRR, încetinit de birocraţie

6 martie 2023, 19:28

Mihail Rotaru, un fermier din Slatina, judeţul Olt, a aplicat pentru programul naţional de împădurire prin PNRR. Avea experienţa actelor încă de anul trecut când a avut în plan accesarea unui alt program de împădurire. Chiar şi aşa obţinerea documentelor rămâne o provocare, spune acesta.

În judeţele Olt şi Dolj câteva zeci de fermieri au depus dosare pentru 340 de hectare pe care vor să le împădurească. Interes mare exista şi în zona Moldovei.

Cei care vor să intre în program reclamă birocraţia, dar şi lipsa puieţilor.

Aşa că, cel mai probabil, multe plantări vor fi făcute abia la toamnă.

Până acum cele mai multe solicitări au fost făcute de persoanele fizice. La jumătatea lunii februarie 4.000 de hectare de viitoare păduri aveau amplasamentele acceptate.

Programul naţional de împădurire prin PNRR prevede că oricine deţin un teren agricol poate obţine finanţare de la stat pentru a-l împăduri. Iniţial investiţia trebuie făcută din propriul buzunar, dar odată amenajată plantaţia, statul decontează până la 20.000 de lei în primii ani pentru aceste lucrări.

Apoi, timp de 20 de ani proprietarii primesc 465 euro pe an, pe hectar. Iar în primii 12 ani încasează şi 190 de euro de la APIA pentru că au renunţat la terenurile agricole şi le-au făcut păduri.

Programul are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite