Programul evenimentelor din București, dedicate copiilor de 1 iunie. La mulţi ani copiilor şi părinţilor lor!

De ziua lor, copiii vor să se joace, să se distreze cel mai mult şi să primească tot felul de cadouri, iar cei mari au încă o ocazie de a redeveni, alături de ei, copii. 1 iunie este Ziua Internaţională a Copilului, dar şi Ziua Mondială a Părinţilor, şi un bun prilej de a ne aminti ce-şi doresc copiii, dacă sunt fericiţi şi dacă le sunt respectate drepturile şi bunăstarea şi totodată de a aduce un omagiu părinţilor din toată lumea.

01 Iunie 2022, 07:01 | Magda Manea |
Ziua Internaţională a Copilului
Ziua Internaţională a Copilului
Ziua Internaţională a Copilului, dar şi Ziua Mondială a Părinţilor
1 iunie, Ziua Internațională a Copilului
1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului şi Ziua Mondială a părinţilor

Ziua Copiilor este marcată de fapt de mai multe ori în fiecare an. Sunt zile naţionale ale copiilor, sărbătorite de fiecare ţară la date diferite, în funcţie de propria istorie şi de tradiţiile locale, o iniţiativă a Conferinţei Mondiale pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor organizată la Geneva în august 1925, când a fost adoptată prima Declaraţie pentru Protecţia Copilului.

Evenimente organizate pentru copii, în București

Art Safari va fi deschis special de 1 Iunie și lansează Family Ticket, un bilet pentru întreaga familie. În această zi, toți copiii au acces gratuit la cel mai mare eveniment dedicat artei din țară, iar adulții care îi însoțesc beneficiază de 50% reducere la bilete.

Programul de vizitare la Palatul Dacia-România este: 12.00 – 21.00. Biletele Family Tickets s-au pus deja în vânzare pe site-ul Art Safari, dar pot fi achiziționate și la intrare.

(w460) 1 iunie, Z

Pe lângă programul expozițional, se derulează și Art Safari Kids, un program educațional care cuprinde ateliere de creație pentru copii adaptate vârstei (3-12 ani), dar și pentru întreaga familie. Copiii vor avea ocazia să afle cine este marele Picasso și să meargă pe urmele Cubismului, dar și să descopere Suprarealismul și de ce este Dali atât de fascinant.

În intervalul 1-5 iunie, de pe Platoul Sălii Polivalente București, care măsoară 5.000 de metri pătrați, se zboară cu balonul. Evenimentul este organizat de Moonbazar, iar un zbor costă 100 de lei. Intrarea pe platou este liberă.

Ziua porților deschise la Palatul Parlamentului. Intervalul orar de vizitare este 10.00 – 17.00.

Aeroclubul României organizează în aerocluburile teritoriale ziua porților deschise, între orele 10.00 și 15.00.

Direcțiile de Pașapoarte își deschid porțile și îi așteaptă pe copii cu surprize inedite în cadrul evenimentului PAȘAPORT PENTRU VACANȚĂ.

Serviciile Publice Comunitare de Pașapoarte vor prelua cereri de eliberare a pașapoartelor pentru minori. Aceștia se pot prezenta singuri (în cazul minorilor cu vârsta peste 14 ani, cu declarație din partea părinților autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare) sau însoțiți de părinți (în cazul minorilor cu vârstă mai mică de 14 ani, conform prevederilor legale), pentru a depune cererea de eliberare a pașaportului, fără a fi nevoie de programare prealabilă.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi va fi deschis şi toți vizitatorii vor beneficia de intrare gratuită.

Tarom organizează cea de-a doua ediție a evenimentului Avion cu motor, ia-mă și pe mine în zbor!, iar anul acesta Tarom va zbura și de la Timișoara.

Așadar, zborurile vor fi efectuate atât de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, cât și de pe Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timişoara, având o durată de aproximativ 45 de minute, iar decolările și aterizările se vor efectua în cadrul aceluiași aeroport.

Ziua universală a copiilor

Există şi Ziua Universală a Copiilor, marcată în 20 noiembrie începând din 1959, anul când Adunarea Generală a ONU a votat Declaraţia Drepturilor Copilului şi există şi Ziua Internaţională a Copiilor - instituită la propunerea ONU în anul 1950, şi serbată de atunci, an de an la 1 iunie. În România, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la 1 iunie 1950.

(w460) 1 iunie, Z

Nu este prea clar de ce a fost aleasă data de 1 iunie, dar o teorie spune că ar fi fost aleasă în amintirea zilei de 1 iunie 1925, când consulul general al Chinei la San Francisco a adunat câţiva zeci de copii chinezi orfani pentru a celebra împreună Festivalul Bărcii Dragon, o mare sărbătoare chineză.

Acum, Ziua Internaţională a Copiilor este sărbătorită la 1 iunie, de 47 de state ale lumii, în aceeaşi zi cu Ziua Mondială a Părinţilor, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 2012, pentru a le arăta părinţilor din întreaga lume respectul cuvenit.

Celebrată la nivel mondial, ziua dedicată părinţilor este o oportunitate pentru exprimarea preţuirii faţă de toţi părinţii, pentru angajamentul lor dezinteresat faţă de copii şi pentru sacrificiul lor pe tot parcursul vieţii în educarea şi protecţia copiilor.

Fiecare ediție a Zilei Internaționale a Copilului are o temă specială - "Un viitor mai bun pentru fiecare copil".

Pentru cei care nu știu, Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită ca Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor în multe țări. Mai multe organizații non-profit și-au depus toate eforturile pentru succesul acestei zile. Este vorba despre prețuirea copiii, lăudându-i și încurajându-I, dar și învățând-ui care le sunt drepturile.

Bunăstarea copiilor, percepută diferit de copii şi de cei mari

Copiii îşi exprimă satisfacţia faţă de viaţa pe care o au când vine vorba de prieteni, activităţile de la şcoală sau felul în care îşi petrec timpul liber, de cât stau efectiv cu părinţii, dacă sunt ascultaţi sau dacă simt că le sunt respectate drepturile. În acelaşi timp, pentru părinţii responsabili, bunăstarea copiilor lor este o preocupare permanentă şi trebuie să fie o prioritate şi pentru cei care decid viitorul lor, guvernanţi sau politicieni, prin măsuri sociale sau în domeniul educaţiei.

Oficial, statisticile privind bunăstarea copilului se bazează pe situaţia lui materială, sănătatea şi securitatea acestuia, educaţia, comportamentele, cât şi riscurile şi condiţiile de locuit.

În lipsa unei protecţii sociale eficiente, copiii din gospodăriile mai sărace moştenesc inegalităţile, iar cei cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate sunt vulnerabili şi nu doar din cauza condiţiilor financiare, căci de cele mai multe ori părinţii trimit bani acasă, ci mai ales din cauza lipsei îngrijirii părinteşti, cu efecte grave asupra calităţii alimentaţiei, dar şi a rezultatelor şcolare.

Prestaţii sociale pentru copiii României

România este sigurul stat din Uniunea Europeană care acordă necondiţionat prestaţii sociale, în toate celelalte ţări membre cel puţin unul dintre părinţi trebuie să lucreze pentru a avea dreptul să primească alocaţie pentru copii. Cuantumul alocaţiei este acelaşi pentru toţi copiii din România, în timp ce în alte ţări UE, sistemul este diferenţiat şi ţine cont de nivelul veniturilor părinţilor, de numărul de copii al familiei, dar şi de protecţia celor aflaţi în nevoie, dar fără posibilităţi financiare.

În România, alocaţia de stat pentru copii a fost majorată în 2015, de la 42 de lei la 84 de lei lunar (aprox. 19 euro), dar rămâne de aproximativ 10 ori mai mică decât alocaţia medie europeană, care se ridică la 210 euro.

Conform ultimelor statistici, din cei 3.8 milioane de copii ai României, 1.7 milioane de copii sunt supuşi riscului de sărăcie, fenomen care afectează 40% din populaţia ţării. În martie 2016, Guvernul a redactat legea venitului minim de incluziune, prin care numeroase familii din România vor beneficia de mai mulți bani. Programul prevede unificarea într-un singur act normativ a venitului minim garantat, al alocaţiilor pentru susţinerea familiilor sărace şi al ajutoarelor pentru încălzire.

(w460) Ziua Inter

Familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei vor primi pentru fiecare copil câte 107 lei (maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii). Pentru venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul scade la 85 de lei pentru fiecare copil, adică maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii. Condiţia este ca, dacă sunt de vârstă şcolară, copiii să mearg la şcoală, în caz contrar ajutorul se va reduce proporţional cu numărul de absenţe.

De venitul minim de incluziune vor beneficia cei mai săraci cinci milioane de români, cu scopul de-a reduce nivelul de sărăcie. Legea se va aplica din jumătatea lui 2017 sau începutul lui 2018.

În România, Ziua internațională a copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale, care încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie și la care sunt invitați deopotrivă cei mici și cei mari pentru a se bucura împreună.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI