Programul “Casa Verde Fotovoltaice” bate în continuare pasul pe loc

5 august 2020, 19:11

Tudor este unul dintre românii cărora, începând de anul trecut, soarele le plătește factura la energia electrică. Și-a montat pe casă panouri fotovoltaice și astfel și-a redus costurile cu 80%.

Tudor Roșca, proprietar de panouri fotovoltaice: “Am zece panouri cu o capacitate de 3kw putere instalată. Înainte plăteam undeva la 350 de lei pe lună. Nu aveam însă mașină electrică. Acum plătesc cam 70 de lei pe lună, însă încarc și mașina electrică”.

Tot sistemul l-a plătit din banii lui. Câteva mii de euro. Ar fi putut să se înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice și statul să-i deconteze 20.000 de lei, dar nu a vrut.

“Mi-am dat seama de la bun început că o să fie un fiasco”, spune Tudor.

Mii de români care au accesat programul Ministerului Mediului, Casa Verde Fotovoltaice, nu au nici astăzi panouri fotovoltaice, la mai bine de un an și jumătate de la lansarea programului. După un debut cu stângul și suspiciuni de fraudă, la începutul verii, din 12 mii de români eligibili puțin peste 10 la sută au contractele complet încărcate în sistem. Acum e o nouă problemă de comunicare între administrația fondului de mediu și instalatori

Dorin Fleșeriu, reprezentant firmă:Faptul că l-am încărcat nu înseamnă că este aprobat. E nevoie să fie aprobat și așteptăm statusul acesta să se schimbe în platformă după care o să putem să instalăm sistemele. Trebuie să fie aprobarea AFM-ului acolo, nu m-aș apuca să fac de capul meu. Pentru că dacă aș instala și apoi contractul va fi refuzat, practic am executat o lucrare care nu va fi rambursată de AFM”.

Andreea Szabo, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: “Sunt 1402 contracte ce au fost semnate, urcate în aplicație, semnate de cãtre beneficiar. Contractele în momentul în care sunt semnate de cãtre beneficiar ele intrã în valabilitate, iar din acest moment aceștia au la dispoziție opt luni de zile pentru a-și monta panourile fotovoltaice”.

Costel Alexe, ministrul Mediului:Contracte primite de la beneficiari, 1.402. Ele intră pe circuit din nou la Administrația Fondului pentru Mediu și apoi proprietarii vor avea posibilitatea să își monteze aceste panouri. În această săptămână o să vă comunicăm care este stadiul acestor 1402 contracte care au fost semnate și când vor fi montate panourile.

Programul Casa Verde Fotovoltaice asigură o finanțare de cel mult 20.000 de lei, adică 90% din costul unui sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 3kw. Jumătate din cei care au aplicat la acest program au fost respinși.

Ministerul Mediului a lansat acum încă două programe. Casa Eficientă Energetic și încă un program de eficiență energetică pentru școli și grădinițe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite