Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea fi deblocat. Administratia Fondului pentru Mediu începe o nouă sesiune de înscrieri pentru validarea instalatorilor

Programul Casa Verde Fotovoltaice s-ar putea relua, după ce compania care a dat în judecată Administraţia Fondului pentru Mediu e dispusă să renunţe la proces. Condiția e să fie validată în rândul instalatorilor autorizaţi. O nouă sesiune de înscrieri în program, pentru instalatori, începe mâine. Statul subvenţionează 20.000 de lei pentru fiecare sistem de panouri fotovoltaice cu putere instalată de 3kW, subvenţie care, în opinia unora dintre instalatori, ar trebui redusă.

21 Noiembrie 2023, 09:14 (actualizat 21 Noiembrie 2023, 23:25) Știrile TVR |

Marcel Jeler este doar unul dintre zecile de mii de români care sperau să beneficieze de programul Casa Verde Fotovoltaice, program blocat în instanţă din luna septembrie a acestui an.

Marcel Jeler, beneficiar: Se poate spune şi că pierdem nişte bani aşteptând să se deblocheze toată treaba. Nu-i o surpriză la nivel naţional, parcă suntem blestemaţi.

Casa Verde Fotovoltaice s-a blocat după ce a fost atacată în instanţă de o firmă din Oradea.

Ministrul Mediului anunţă că e posibilă reluarea programului.

O nouă sesiune de validare a instalatorilor va fi organizată începând cu data de 22 noiembrie, timp de cinci zile. A fost condiţia impusă de compania care a sesizat instanţa.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă acea companie va aplica, n-am de unde să știu dacă va aplica, dar eu cred că dacă acea companie va aplica, dacă acea companie va depune toate documentele necesare, dacă acea companie va fi validată ca instalator eu cred, din ce mi-au spus ei, nu din alte surse, că respectiva companie va solicita instanței de judecată renunțarea la proces, moment din care deblocăm programul Casa Verde Fotovoltaice.

Radu Negru, avocat, reprezentantul legal al firmei: N-a fost neapărat o înţelegere în sensul că am tranzacţionat chiar în cadrul ministerului cu privire la subiect. Am fost la negocieri, am discutat, ei au venit cu o propunere în cazul în care s-ar organiza o nouă sesiune dacă noi am fi dispuşi să renunţăm la procesele respective, noi am spus că în principiu da. Noi ne-am arătat disponibilitatea de a renunţa la proces, mai mult, din discuţiile recente cu clienţii mei, aceştia doresc să renunţe chiar în momentul prezent, în sensul chiar dacă încă nu este finalizată procedura.

În această a doua perioadă de înscrieri pot depune cereri atât instalatorii respinşi în prima etapă, cât şi instalatori care nu s-au înscris în etapa precedentă sau instalatori nou înfiinţaţi.

În opinia celor din domeniu, subvenţia pe care o oferă statul, de 20.000 de lei, este mult prea mare, de aici şi cererea uriaşă şi problemele care se înregistrează aproape la fiecare sesiune.

Dorin Fleșeriu, manager firmă panouri fotovoltaice: Faptul că programul și-a epuizat fondurile în două-trei minute creează o problemă, a devenit un fel de cursă în a te înscrie în el. Doi, noi având firmă și în afara României, instalăm panouri solare și în Belgia, nu există nicăieri în Europa un program atât de generos. Deci a oferi 90% subvenție este foarte mult. În Belgia se acordă 1.750 de euro la un utilizator. Programul să ajungă la mai multă lume. Am putea să-l adresăm la mai mulți români, cu o sumă mai mică, să reducem subvenția.

87.000 de familii şi peste 530 de firme s-au înscris la cea mai recentă ediţie a programului Casa Verde Fotovoltaice, în luna septembrie a acestui an.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI