Program redus pentru asistentele medicale cu studii superioare. Propunerea sindicaliştilor, respinsă de ministrul Sănătăţii

26 iulie 2019, 20:36

Mariana Guşoaie este asistentă medicală de 20 de ani. Programul ei începe dimineață la 7 şi se termină la 7 seară. Apoi e liberă 24 de ore. Mariana spune că are şi alte sarcini pe lângă îngrijirea pacienţilor.

Mariana a absolvit Facultatea de Asistenţă Medicală acum un an. Ca să nu lipsească de la cursuri şi examene, lucra în tură de noapte. Acum, i se pare normal să lucreze mai puţin decât colegele ei care au făcut postliceală.

Federaţia Solidaritatea Sanitară îi cere ministrului Sănătăţii să reducă programul asistentelor cu studii superioare la şapte ore pe zi. Propunerea sindicatului a iscat controverse.

Cât timp nu prestează o altfel de muncă decât o asistentă cu postliceală, categoric nu sunt de acord„, a comentat o asistentă pe pagina de facebook a sindicatului.

O altă a scris: „Cum ar arăta graficul de lucru? Cea cu studii superioare pleacă acasă şi rămâne cea cu postliceală? Eventual singură?”

Nici ministrul Sănătăţîi nu e de acord cu această propunere.

Ar trebui să avem în vedere faptul că, cu aceeaşi fişă a postului, două categorii de asistenţi medicali iau salarii diferite şi asta ar fi trebuit să se rezolve mai demult. Dar aici comportă discuţie, nicidecum reducerea timpului de lucru. Mi se pare o nouă găselniţă a sindicatului. Categoric, nu pot fi de acord. S-ar crea nişte discontinuităţi, disfuncţionalităţi care ar putea fi greu surmontate”, a declarat pentru TVR ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Sindicatul estimează că în spitalele de stat lucrează în jur de 13 mii de asistente cu studii superioare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite