Program de prevenție a diabetului zaharat la copii. Specialiștii îi consiliază pe micuți și le oferă sprijin pentru o viață sănătoasă

9 aprilie 2021, 10:27

Pentru micuții care au probleme cu greutatea s-a născut un program dedicat, unde specialiștii îi consiliază, le oferă sprijin pentru o viață sănătoasă. Acesta are că scop și prevenirea diabetului zaharat de tip 2 la copii.

Problemele cu greutatea din perioada copilăriei conduce la serioase probleme de sănătate în viața de adult. Obezitatea copilului este strâns asociată cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet, probleme ortopedice şi degradarea stării de bine psiho-sociale, incluzând tulburări alimentare, relaţii sociale precare şi dezavantaje educaţionale. Copilul supraponderal are mai multe şanse să fie un adult supraponderal.

Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţîi infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă. Specialiștii din cadrul programului urmăresc comportamentele alimentare ale micilor pacienți și vin cu schimbări sănătoase.

Un alt factor care contribuie la această problemă este credința populară că un copil gras este un copil sănătos, ceea ce încurajează unele familii să își hrănească excesiv micuții. La fel ca în cazul oricărei afecțiuni medicale, prevenirea obezităţii este mult mai uşoară decât tratarea sa. Puterea exemplului părinților este magică. Iar familia reprezintă ,,prima linie de apărare” împotriva obezității, la orice vârstă.

Un copil este deja obez când greutatea depășește cu 20% greutatea ideală și e supraponderal când excesul este de 10% față de ideal.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite