"Profu'/Teach", cel mai bun documentar românesc, la Astra Film Festival 2019 de la Sibiu

Filmul "Teach" a fost desemnat cel mai bun documentar românesc la gala celei de-a XXVI-a ediţii a Festivalului Internațional Astra Film, care a avut loc sâmbătă seară, la Filarmonica de Stat din Sibiu, potrivit organizatorilor.

20 Octombrie 2019, 11:08 (actualizat 20 Octombrie 2019, 21:30) Știrile TVR |
Premii pentru cele mai bune documentare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premiile Astra Film Festival 2019 au pleacat în Franța, Belgia, Israel, Estonia și România! Câștigătorii celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu au fost anunțați sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat Sibiu. Juriile celor 4 competiții au avut de ales dintr-o selecție finală de 46 de filme.

Premiul pentru cel mai bun film din competiția internațională a fost acordat producţiei "Immortal", de Ksenia Okhapkina, pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela mințile noilor generații utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică. Motivația juriului competiției Internațional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna și Claudiu Turcuș, a fost: "Filmul e o declarație împotriva dinamicii periculoase a naționalismului care se răspăndește peste tot în lume".

"I See Reed People", de Bojina Panayatova, a fost alegerea juriului pentru premiul pentru cel mai bun film din competiția Europa Centrală și de Est, pentru complexitatea misiunii pe care și-a asumat-o regizoarea, și anume aceea a înțelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria. Motivația juriului competiției, format din Peter Dale, Zhang Yang și Mirela Nagâț, a fost următoarea: "Un film captivant care pune întrebări grave și profunde cu privire la viața de după căderea regimurilor totalitare".

Pentru că cele 11 filme din competiția România sunt foarte diferite ca abordare, o parte din ele tratează subiecte importante prin intermediul unor povești puternice, iar altele își spun povestea mai mult prin imagini decât prin cuvinte, juriul competiției, format din Michael Stewart și Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii. Astfel, premiul pentru cea mai bună regie a fost oferit lui Anne Schiltz și Charlotte Gregoire, pentru filmul "Pastures New", datorită relației profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un lungmetraj în care observația atentă se îmbină cu emoția.

Premiul pentru cel mai bun film din competiția România i-a revenit documentarului "Profu'/ Teach", de Alex Brendea, pentru dorința de a dezvălui personalitatea unui om în toată complexitatea sa și pentru decizia regizorală de a lăsa spectatorului libertatea de a judeca singur. Filmul a fost dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la Astra Film Festival 2016 și a avut premiera mondială la Astra Film Festival 2019.

Dorin Ioniță a ieșit din sistem în urmă cu 10 ani și este primul profesor din țară care și-a făcut un „cabinet" de meditații înregistrat inclusiv la ANAF. Regizorul documentarului este chiar unul dintre fostii elevi pe care i-a pregătit la matematică.

"My Father’s Son", de Hillel Chaim Rate, un portret sensibil și foarte cinematografic al legăturii dintre tată și fiu, a primit premiul pentru cel mai bun film din competiția DocSchool. Motivația juriului, format din Aleksandar Govedarica și Liviu Tipuriță, a fost: "Am apreciat modul în care regizorul împletește gesturi banale cu momente de spiritualitate în ceea ce devine povestea căutărilor protagonistului pentru atingerea unui scop în propria lui viață".

Premiul pentru cea mai bună regie în competiția Docshool l-a primit Hadas Hechter, pentru "The Opposite of Love Is Not Hate", pentru "curajul, sensibilitatea și echilibrul cu care autoarea înfruntă un secret întunecat din trecutul familiei".

În cadrul DocTank, programul dedicat profesioniștilor din industrie, care încurajează producția de film documentar din România și din Europa, au fost desemnate trei proiecte câștigătoare din cele zece selectate. Premiul pentru dezvoltare Astra Film Lab oferit de HBO Europa a fost înmânat proiectului "Our Men", de Mirona Radu, trofeul pentru postproducție Astra Film Lab, oferit de CineLab, a fost decernat "Heavy Roots", de Jacopo Marzi. Premiul pentru cel mai promițător proiect Astra Film Lab, oferit de Pitch the Doc, a mers la proiectul "Telciu", de Vlad Petri.

Și în acest an, Festivalul Astra Film de la Sibiu  a lansat noi burse pentru tinerii care doresc să producă și să realizeze filme documentare.

Astra Film Festival 2019, care a debuta pe 14 octombrie şi se va încheia duminică, este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI