Profilul alegătorului din turul doi al alegerilor prezidenţiale

25 noiembrie 2019, 19:50

Puţin peste 9.950.000 de români s-au prezentat la urne în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Puțin peste jumătate din totalul alegătorilor din listele electorale permanente.

Aproape 6,5 milioane de voturi au mers la Klaus Iohannis și 3,3 milioane, la Viorica Dăncilă, după cum arată rezultatele oficiale parțiale. Cei mai conştiincioşi votanţi au fost cei de vârsta a două, urmaţi de pensionari. Au ieşit la vot mai multe femei decât bărbaţi şi s-a votat mai intens la oraş decât la sat.

Potrivit exit poll-ului realizat de IRES, Klaus Iohannis a fost votat în egală măsură de femei şi de bărbaţi, în timp ce Viorica Dăncilă a strâns mai multe voturi de la femei.

Dacă ne uităm pe grupele de vârstă ale votanţilor observăm că Viorica Dăncilă a fost votată în special de pensionari, cei cu vârsta de peste 65 de ani, dar şi de foarte multe persoane din grupa de vârstă 45 – 64 de ani.

În schimb, pe numele lui Klaus Iohannis au pus ştampila extrem de mulţi tineri din grupele de vârstă 25 – 44 de ani, dar şi foarte multe persoane din categoria de vârstă 45 – 64 de ani.

Tinerii între 18 şi 24 de ani au fost cei mai puţin reprezentați la vot.

Ambii candidaţi au fost votaţi aproape în egală măsură de alegatorii cu studii medii. Klaus Iohannis a fost votat de mai multe persoane cu studii superioare, în timp ce Viorica Dăncilă a primit mai multe voturi de la persoanele cu studii elementare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Iohannis: Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte