Profilul alegătorului din turul doi al alegerilor prezidenţiale

Singura surpriză în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost prezenţa masivă la vot în diaspora. În rest, statisticile legate de profilul alegătorului român nu s-au schimbat foarte mult. Candidatul de dreapta a fost votat de cei ceva mai tineri şi cu studii superioare, în timp ce candidatul de stânga a primit voturile pensionarilor şi ale celor cu studii medii.

25 Noiembrie 2019, 19:50 (actualizat 25 Noiembrie 2019, 20:29) Știrile TVR |
Profilul alegătorului din turul doi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Puţin peste 9.950.000 de români s-au prezentat la urne în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Puțin peste jumătate din totalul alegătorilor din listele electorale permanente.

Aproape 6,5 milioane de voturi au mers la Klaus Iohannis și 3,3 milioane, la Viorica Dăncilă, după cum arată rezultatele oficiale parțiale. Cei mai conştiincioşi votanţi au fost cei de vârsta a două, urmaţi de pensionari. Au ieşit la vot mai multe femei decât bărbaţi şi s-a votat mai intens la oraş decât la sat.

Potrivit exit poll-ului realizat de IRES, Klaus Iohannis a fost votat în egală măsură de femei şi de bărbaţi, în timp ce Viorica Dăncilă a strâns mai multe voturi de la femei.

Dacă ne uităm pe grupele de vârstă ale votanţilor observăm că Viorica Dăncilă a fost votată în special de pensionari, cei cu vârsta de peste 65 de ani, dar şi de foarte multe persoane din grupa de vârstă 45 - 64 de ani.

În schimb, pe numele lui Klaus Iohannis au pus ştampila extrem de mulţi tineri din grupele de vârstă 25 - 44 de ani, dar şi foarte multe persoane din categoria de vârstă 45 - 64 de ani.

Tinerii între 18 şi 24 de ani au fost cei mai puţin reprezentați la vot.

Ambii candidaţi au fost votaţi aproape în egală măsură de alegatorii cu studii medii. Klaus Iohannis a fost votat de mai multe persoane cu studii superioare, în timp ce Viorica Dăncilă a primit mai multe voturi de la persoanele cu studii elementare.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI