Profesorul Sandu Golcea pregătește cei mai buni elevi din lume la fizică

3 decembrie 2017, 18:44

Sandu Golcea a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. A lucrat o vreme la Institutul de Fizică Atomică din Capitală, apoi în Timişoara, ca şef de unitate nucleară. Însă după câțiva ani a ales învățământul liceal.

La ora actuală sunt cel mai bine plătit profesor din  Europa. În țară sunt elevii mei, este România din care nu vreau să plec. Aparțin țării acesteia” – Sandu Golcea, profesor de fizică la Colegiul Național C. D. Loga.

Își pregătește elevii nu doar pentru a ajunge la Olimpiada Internațională de Fizică, unde ne clasăm pe locul întâi în Europa și pe locul 9 în lume. Îi mobilizează în special să participe la o altă competiție redutabilă, mult mai dificilă: Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni.

Faima profesorului Golcea a depășit granițele țării. Între anii 2010-2015 a antrenat lotul olimpic la fizică al Arabiei Saudite, țara care alocă 25 la sută din PIB pentru Educație. Profesorul român a trebuit să ia elevii de la nivelul clasei a IX-a și să-i pregătescă pentru Olimpiada Internaâională de Fizică.

Arabia Saudită nu reușise să obțină nimic. Am obținut în al doilea an două medalii de argint, două de bronz, o mențiune, din 5 elevi” – Sandu Golcea.

De doi ani, Sandu Golcea este antrenor al lotului național al Qatarului. După doar două luni de pregătire a reușit să obțină cu elevii două medalii de bronz la Olimpiada de Fizică a Golfului, iar acum îi antrenează pentru prima lor participare la Olimpiada Internațională de Fizică.

Pregătirea Quatarului înseamnă condiții și salariu bune, dar aici sunt elevii mei de la clasă” – Golcea.

În 2016 a fost ales membru în Comitetul Executiv al Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică. Acum este Președinte al Comitetului de Premiere. Mai exact, se află între primii 10 oameni din lume în conducerea competițiilor de fizică și este singurul român în această poziție.

În 2005 a fost ales Profesorul Anului în România din 30 de mii de candidați. A fost sprijinit de foști elevi, răspândiți prin întreaga lume, unii la companii de renume. În prezent profesorul timișorean este și Ambasador al Spațiului pentru Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială. Din această postură a inițiat cu ei primul program de lansare de minisateliți în România și așa a fost organizată prima competiție internațională de cansat din țara noastră.

O experiență unică a avut profesorul Sandu Golcea în tabăra NASA, organizată în Centrul Spațial din Huntsville.

Am învățat chestiuni tehnice, am construit niște rachete. Am învățat să conducem roboți sferici conduși cu telefonul mobil, am făcut probe de pregătire fizică, lansări cu tiroliana” – Golcea.

Cum vede România peste 100 de ani profesorul de fizica?

Nu poți să știi cum va fi pământul, inversarea polilor magnetici, schimbările climatice…

Știe în schimb cum și-ar dori să fie România peste un secol:

Aș dori pe termen scurt ca românii să rămână în țara lor cu performanțe ca în afară, pe termen lung, nu pot să ştiu…

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite