Profesorul Nicolae Constantinescu, fost Consul General al României la Los Angeles: Pentru ca Marea Neagră să nu devină un lac rusesc este necesară o concentrare de forțe a tuturor țărilor cu ieșire la mare

Profesorul Nicolae Constantinescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, membru al Societăţilor de Chirurgie şi de Anatomie din România, profesor universitar la UMF „Carol Davila” din Bucureşti pentru 24 de serii de studenţi şi peste 3000 de medici rezidenţi, autor a peste 8000 de intervenţii chirurgicale, a operat neîntrerupt timp de trei zile şi trei nopţi în decembrie 89. În perioada 1998-2000 a fost Consul General al României la Los Angeles, unde a pledat pentru intrarea României în NATO.

10 Februarie 2022, 10:54 (actualizat 10 Februarie 2022, 11:01) Știrile TVR |
Profesorul univ. dr. Nicolae Constantinescu

Domnule profesor, cum vedeţi după mai bine de 30 de ani societatea românească? Sunt şanse de însănătoşire?

N.Constantinescu: Societatea românească a pornit după 1989 cu stângul. A lăsat ca puterea să fie luată de eșalonul II al PCR și de fosta securitate rebotezată, care tânjeau amândouă să-și bage mâna până la cot în banul public, nu i-a sancționat pe autorii masacrelor și molestărilor grave din decembrie 1989 și din iunie 1990, ceea ce a permis continuarea violențelor exercitate asupra cetățenilor care aveau alte opinii decât puterea instalată, a permis proliferarea unor partide ”de buzunar” pentru a zăpăci lumea, a controlat o bună bucată de vreme mass-media, pentru a putea furniza știri false sau jumătăți de adevăruri. La o decizie proastă nu este vinovat decidentul (vreau să mă refer la votant), ci acela care i-a furnizat informația pe jumătate sau pe de-a întregul falsă. Cazul Corneliu Coposu este exemplificativ: în zilele lui decembrie 1989 i s-a interzis să intre în televiziune pentru a se adresa națiunii, deși anii grei de închisoare îi dădeau tot dreptul, apoi i s-au pus în cârcă cele mai abjecte insanități, încercându-se diabolizarea lui. După ce a murit toată mass-media i-a arătat adevărata față de om care a suferit cumplit în comunism, încercând în mod jalnic reabilitarea lui. Bineînțeles reabilitarea postmortem. Toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla dacă s-ar fi aplicat Punctul 8 de la Timișoara începând din anul 1990.

Ce-i de făcut? În 1999 i-am fâcut o vizită la San Diego lui George Emil Palade, singurul nostru Premiant Nobel pentru Medicină, căruia m-am plâns de situația din țară. Răspunsul profesorului a fost categoric: ”Lăsați cât mai mulți tineri să se școlească în Occident, iar la reîntoarcere puneți-i în posturi de decizie”.

Ne confruntăm  de mai bine de doi ani cu o situaţie pandemică încă nerezolvată. Cum explicaţi scindarea societăţii generată de această problemă şi, inevitabil, de abordările contradictorii ale vaccinării?

N.Constantinescu: La începutul lui 2020 prof.dr. Emanoil Ceaușu –reputat infecționist- îmi spunea că nu a văzut boală mai politizată ca Sars-Cov-2 (Covid-19), în care au abundat jumătățile de informații sau dezinformările. Eu am auzit cu urechile mele îndemnul parohului de la Biserica din Eforie Nord îndemnând enoriașii să nu permită vaccinarea copiilor lor, fiindcă s-ar putea să moară. Omul era sub jurisdicția arhierească a Episcopului Teodosie, al Tomisului. Deci scindarea societății române se învârte în jurul unor chestiuni eminamente medicale: există sau nu virusul, e bun sau nu vaccinul, chestiuni la care evident trebuie să răspundă doar specialiștii. Desfid orice discuție în mass-media sau în public la care deciziile să aparțină unor oameni care nu au nici în clin, nici în mânecă cu virusologia, cu vaccinoterapia, cu efectele nefaste ale neglijării acestor noțiuni prealabile pentru ca boala să poată fi eradicată.

În perioada 1998-2000 ați fost Consul General al României la Los Angeles, unde aţi pledat pentru intrarea României în NATO. Suntem intr-un context în care îngrijorarea este cuvântul ce defineşte cel mai bine situaţia geopolitică în care ne aflăm. Spuneaţi cu ani în urmă că “ NATO înseamnă construirea zidurilor şi acoperişurilor casei noastre”. Ce părere aveţi astăzi?

N. Constantinescu: Îmi mențin integral afirmația făcută în 1999, din vremea când eram Consul General al României la Los Angeles. Tendințele expansioniste ale Rusiei nu sunt de azi, de ieri. Iar în poziția  noastră de țară mijlocie, avem nevoie de aliați puternici, ale căror interese să coincidă cu interesele noastre. În sec. XX, Rusia Sovietică a considerat că revenirea Basarabiei la România din 1918 a fost un act incceptabil, drept care, începând cu 1944 s-a comportat ca un cotropitor prin deportări în masă în Nordul Siberiei, prin interzicerea sintagmei limba română, prin modificarea istoriei Basarabiei, prin ciuntirea teritoriului ei lăsând RSS Moldovenească doar cu 3/5 mijlocii în timp ce celelalte 2/5 respectiv Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei au fost cedaate abuziv Ucrainei. Pentru ca Marea Neagră să nu devină un lac rusesc este necesară o concentrare de forțe ale tuturor țărilor cu ieșire la mare, care să beneficieze de respectarea legislației internționale privitoare la inviolabilitatea teritoriului unei țări.

Într-un interviu, îl citaţi pe tatăl dvs, care a fost medic chirurg pe trei fronturi şi care spunea că singurii beneficiari ai unui război sunt fabricanţii de arme şi chirurgii, cei din urmă, pentru că au ocazia să se confrunte cu situaţii pe care nu le mai întâlnesc în alte conjuncturi. Avem medici pregătiţi pentru o astfel de confruntare?

N.Constantinescu: Chirurgia de război ca atare nu s-a predat în facultățile noastre, mai ales după desființarea Insitutului pentru Perfecționarea Medicilor și Farmaciștilor. În mare, principiile se știu dar practica chirurgiei de război este mult mai complicată începând cu triajul răniților și terminând cu evacuarea lor în spatele frontului. Deci în afara spitalelor militare, care au chirurgi posesori ai unor asemenea cunoștințe precise căpătate pe diversele teatre de operațiuni din lume, restul corpului chirurgical românesc ar trebui să fie pregătit suplimentar, pentru a putea face față unei chirurgii de război. Aşteptăm vremuri mai bune, dar pentru asta trebuie să şi facem ceva.

Un interviu realizat de Lucia Toader

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 25°C
IASI 16°C 21°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 19°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 14°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI