Profesorul francez ucis, omagiat la Sorbona, într-o ceremonie condusă de președintele Emmanuel Macron

22 octombrie 2020, 15:20

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: „Samuel Paty a devenit, vineri, imaginea Republicii, a dorinţei noastre de a-i distruge pe terorişti, de a reduce mişcarea islamistă, de a trăi ca o comunitate de oameni liberi în ţara noastră. A devenit imaginea hotărârii noastre de a înţelege, de a învăţa, de a preda, de a fi liberi. Pentru că vom continua, profesore!„.

Şeful statului i-a acordat postum lui Paty Legiunea de Onoare, în prezenţa familiei acestuia.

Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, profesor de istorie şi geografie la Conflans-Sainte-Honorine, localitate situată la 25 de kilometri nord-vest de Paris, a fost decapitat vineri de Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, pentru că a arătat caricaturi ale profetului Mahomed în cursul unor lecţii despre libertatea de opinie.

Tatăl unei eleve, Brahim Chnina, şi militantul islamist Abdelhakim Sefrioui au fost inculpaţi miercuri pentru „complicitate la asasinat terorist”. Doi prieteni ai atacatorului, Naim B. (18 ani) şi Azim E. (19 ani), au fost inculpaţi pentru acelaşi cap de acuzare. Al treilea prieten, Yussuf C., a fost pus sub acuzare pentru „asociere criminală teroristă în vederea comiterii de infracţiuni împotriva unor persoane”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite