Profesorii intră în grevă generală de luni, pe termen nelimitat. ”Ni s-au făcut propuneri pe care nu le considerăm satisfăcătoare”

17 mai 2023, 09:18

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri. (…) Mesajul nostru este clar – greva generală din 22 mai, orele 08.00.

Este decizia fermă a sindicatelor din educaţie să intre în grevă generală, după mai bine de două ore de negocieri cu premierul și responsabilii din Ministerele Educației, Finanțelor și Muncii.

La discuții a luat parte și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Ni s-au avansat niște propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare în momentul de față, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8 pentru toți cei care sunt prinși pe anexa în cauză, Anexa 8 de pe Legea 153, și posibilitatea prinderii în programul de guvernare a învățământului ca prioritate națională. (…) Apare o mare problemă, cea legată de credibilitate – credibilitatea celor care au putere de decizie, pentru că majoritatea colegilor noștri vor să vadă lucruri concrete și nu doar declarații”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Sindicale Alma Mater: „Categoric că vom continua și noi activitățile de protest, dar tare mâhniți am ieșit. (…) Este o promisiune cu iz politic.”

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: „Este o abordare onestă față de noi, exprimând foarte clar în momentul de față care este, pe de o parte, posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educației și a noii legi a salarizării.”

Din Islanda, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat în favoarea dascălilor și susține creșterile salariale.

Klaus Iohannis: Dascălii trebuie plătiți la adevărata lor valoare. O să insist la Ministerul Muncii să se lucreze mai repede pe Legea salarizării și grilele pentru învățământ să satisfacă nevoile sistemului

Înainte de discuțiile de la guvern, între orele 11.00 și 13.00, profesorii au fost în grevă de avertisment.

Au sistat orice activitate didactică și doar au supravegheat elevii. Peste tot în țară, părinții și-au așteptat copiii să iasă mai devreme de la școală.

Elevii de clasa a IV-a au dat Evaluarea națională la matematică. Profesorii au așteptat ca toți elevii să termine lucrările și abia apoi au intrat în grevă de avertisment, alături de educatori, dar și de personalul nedidactic din școli.

Principalele revendicări ale profesorilor sunt creșterile salariale și investițiile în sistemul de educație. Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, există riscul ca examenele de Evaluare națională și Bacalaureat să fie afectate.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: În cazul în care se va ajunge la grevă generală, aceasta va fi prima acțiune amplă de protest la nivel național din ultimii 18 ani. Ultima grevă generală a avut loc în 2005 și a durat 3 săptămâni. Înainte de acest moment, a mai fost o grevă generală, în 1999. Aceea a durat 5 săptămâni.

Negocierile cu guvernul vor continua și spre finalul săptămânii.

ACTUALIZARE Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că discuțiile au fost bune, educația rămâne o prioritate și că a fost stabilită o nouă întâlnire cu sindicatele pentru luni.

”Ne-am asumat că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare împreună cu sindicatele vom înscrie textul convenit din care să rezulte că educația e prioritate națională, inclusiv pe componenta de salarizare. Luni vom avea o nouă întâlnire”, a spus Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor a declarat, miercuri, după discuțiile cu premierul, că s-au avansat nişte propuneri pe care le consideră nesatisfăcătoare, în momentul de faţă.

El a adăugat că ”Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest (…) Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie să vină cu soluţii mult mai rapide”

ACTUALIZARE Prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă în învăţământ va avea loc joi, anunţă ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi preşedinţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu. Prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pe fondul acţiunilor de protest derulate de aceştia.

Miercuri, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În contextul grevei de avertisment, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar au precizat că „creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă; prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei”.

„În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia”, se arată în comunicatul citat.

Prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă în învăţământ va avea loc joi, anunţă ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

ACTUALIZARE Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, pe fondul acţiunilor de protest derulate de aceştia, potrivit programului de lucru al premierului.

Ei avertizează că dacă nimeni nu ține cont de revendicări, de luni vor intra în grevă generală, iar asta ar putea afecta examenele naţionale. Ministerul Educaţiei va discuta cu sindicaliștii pentru a-i convinge să renunțe la protest.

Peste 73% dintre profesori s-au pronunțat pentru greva generală care ar urma să fie declanșată din data de 22 mai, au anunțat reprezentanții marilor sindicate din învățământ.

Cursurile au fost însă oprite prima oară miercuri, într-o grevă de avertisment.

În cazul declanșării grevei generale, părinții sunt sfătuiți să țină copiii acasă. Dacă situația nu se va rezolva, risca să fie afectată inclusiv desfășurarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, avertizează sindicaliștii.

Ministrul Educaţiei anunţă că va discuta cu sindicaliştii şi speră că anul şcolar nu va fi afectat

Acțiunile de protest sunt susținute și de părinți, care reclamă proasta gestionare a banilor publici.

Nemulțumiri sunt și în învățământul superior. Profesorii universitari au anunțat că susțin greva generală și avertizează că nerezolvarea unui astfel de blocaj ar putea afecta sesiunea de examene.

Vestea intrării cadrelor didactice în grevă este privită cu îngrijorare de elevii din clasele terminale.

Profesorii solicită intervenția imediată a premierului și președintelui țării pentru deblocarea conflictului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite