Profesorii amenință cu grevă generală din cauza planurilor Guvernului de a îngheţa salariile și angajările

24 aprilie 2023, 09:02

Între timp, federaţiile sindicale strâng semnături pentru declanșarea grevei generale. Un astfel de protest ar putea lăsa elevii fără medii încheiate, iar examenele ar putea fi afectate.

Ministrul Educaţiei le-a transmis sindicaliştilor că încearcă să le rezolve revendicările privind salarizarea și că va propune Ministerului de Finanţe să accepte observaţiile pe marginea ordonanţei pentru reducerea cheltuielilor.

”Principala nemulțumire este legată de salarizare. Protestele continuă pentru că ele au început din 19 decembrie. Atunci am avut prima întâlnire cu premierul. Atunci ni s-au făcut niște promisiuni, care încă nu s-au pus în practică. Nu știm ce se întâmplă cu legea salarizării. A venit această bombă din partea Guvernului, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal bugetare, care înseamnă înghețarea tuturor salariilor de la 1 mai. Aceste prevederi afectează direct învățământul”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.

”Un profesor debutant câştigă 2500 de lei, un salariu complet nemotivant, ţinând cont de importanţa muncii de la catedră. Nu se poate face reformă în învăţământ, nu se poate implementa noua lege fără salarii motivante. Suntem nemulţumiţi că în proiectul de lege aveam un articol conform căruia salariul debutantului să plece de la salariul mediu brut pe economie, asta ar însemna, tradus în cifre, undeva în jur de 4.000 de lei net, ceea ce încă este puţin. Or, s-a insistat să se scoată acest articol, promiţându-se că se va regăsi în legea salarizării, dar deocamdată nu ştim nimic”, a mai precizat acesta.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a spus că sindicatele din Educație nu au fost invitate la discuții. ”Noi am anunțat de vineri acest lucru, niciun semnal. Să vedem, poate se întâmplă să ne primească cineva, dar vrem cu concrete”.

Acesta a subliniat că promisiunile ”nu îi mai încălzesc” pe sindicaliști și așteaptă ceva concret.

”Este posibil ca procentul celor care vor opta pentru această formă neplăcută de protest să crească substanțial în zilele următoare”, a adăugat Simion Hăncescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite