Mită de până la 500 de euro pentru promovarea examenelor la Medicină în Bucureşti. Acuzaţiile sunt anchetate de procurorii Parchetului General, care au început dimineaţă o serie de percheziţii. O parte dintre profesori ar fi cerut şi primit mită de la studenţi, în schimbul notelor. Cadrele didactice ar fi primit mită inclusiv de la colegii lor, pentru a le acorda gradaţie de merit sau funcţii didactice.
Profesorii ar fi primit bani şi pentru acordarea gradaţiei de merit sau a funcţilor didactice.
ORA 17.10 Unul dintre profesori a fost adus la audieri la sediul DIICOT. N-a făcut declarații la intrare, a transmis Andreea Anghel, pentru Telejurnal.
Printre acuzațiile procurorilor de la Parchetul General: unii dintre acești profesori ar fi primit șpagă de la studenți pentru a-i ajuta să treacă examanele semestriale, examenele de sfârșit de an, dar și pentru examenul de licență, admitere și de înaintare în grad. Susțin procurorii că unii profesori ar fi primit mită în contextul în care au acordat meditații unor studenți și în timpul acestor meditații le-ar fi remis acestor studenți subiectele la examen.
Comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ:
Procuror al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează în cursul zilei de astăzi 13 percheziţii domiciliare într-un campus universitar, la birourile și cabinetele cadrelor didactice implicate, precum și la domiciliile acestora, cercetate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie.
Din actele de urmărire penală administrate rezultă că mai multe cadre didactice din cadrul unităţii de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase materiale necuvenite cu ocazia organizării şi susţinerii examenlor semestriale/anuale la diferite discipline de către studenți şi/sau cu ocazia susținerii examenelor de admitere, licență sau acordare a gradației de merit sau a funcţilor didactice.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că în cursul anului şcolar unii profesori universitari organizează „meditaţii” la disciplinele la care sunt titulari, context în care sunt abordate şi furnizate studenţilor subiectele de examen .
La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Direcţiei de Investigaţii Criminale, precum şi poliţişti ai IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, specialişti criminalişti, sprijiniţi de forţe de ordine din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie ”Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.