Profesori de la Universitatea de Medicină „Carol Davila”, suspectați că ar fi primit mită. Unul dintre ei a fost adus la audieri

3 iulie 2017, 10:21

Procurorii şi poliţiştii au percheziţionat în această dimineaţă birourile unora dintre profesorii care predau la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Descinderi au avut loc şi în cabinetele şi locuintele cadrelor didactice pentru care planează suspiciunile.

Între 500 de lei şi 500 de euro. Atât le-ar fi dat studenţii profesorilor, pentru a promova examenele semestriale şi licenţa. Bani le-ar fi dat şi absolvenţii de liceu care şi-ar fi dorit să devină studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.

Conducerea universităţii nu-şi poate imagina cum s-ar fi putut întâmpla cumpărarea examenelor, pentru că există proceduri foarte stricte pentru admitere. Similare cu regulile transporturilor de bani. Profesorii care concep subiectele sunt duşi undeva în afara Bucureştiului şi li se interzice să folosească telefoanele şi calculatoarele. În ziua examenului, subiectele sunt aduse la universitate cu o dubă a jandarmeriei. Cadrele didactice pot reveni în şcoală doar după ce testele sunt distribuite candidaţilor.

Unii studenţi primeau subiectele de la examen la meditaţii. Printre profesorii vizaţi de procurori s-ar număra Florin Mihai Filipoiu, şeful catedrei de anatomie.

Profesorii ar fi primit bani şi pentru acordarea gradaţiei de merit sau a funcţilor didactice.

ORA 17.10 Unul dintre profesori a fost adus la audieri la sediul DIICOT. N-a făcut declarații la intrare, a transmis Andreea Anghel, pentru Telejurnal.

ORA 13:00 Se fac percheziții în birouri, în cabinete și la domiciliile mai multor profesori de la medicină generală și de la stomatologie – este vorba de mai mult de cinci cadre didactice. Mita ar fi cuprinsă între 500 de lei și 500 de euro. După ce se vor termina aceste precheziții, cadrele didactice vor fi duse la Parchet. Printre cadrele didactice suspecte că ar fi primit mită se află și un fost prodecan al Facultății de Medicină, a transmis corespondentul TVR Emma Schweninger.

ORA 10:00 Sunt 13 percheziții la UMF Carola Davila, dar și la domiciliile unor profesori. Este vizat în primul rând un prodecan, a precizat corespondentul TVR Alexandru Costache.

Printre acuzațiile procurorilor de la Parchetul General: unii dintre acești profesori ar fi primit șpagă de la studenți pentru a-i ajuta să treacă examanele semestriale, examenele de sfârșit de an, dar și pentru examenul de licență, admitere și de înaintare în grad. Susțin procurorii că unii profesori ar fi primit mită în contextul în care au acordat meditații unor studenți și în timpul acestor meditații le-ar fi remis acestor studenți subiectele la examen.

Comunicatul Parchetului de pe lângă ÎCCJ:

Procuror al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, efectuează în cursul zilei de astăzi 13 percheziţii domiciliare într-un campus universitar, la birourile și cabinetele cadrelor didactice implicate, precum și la domiciliile acestora, cercetate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie.

Din actele de urmărire penală administrate rezultă că mai multe cadre didactice din cadrul unităţii de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase materiale necuvenite cu ocazia organizării şi susţinerii examenlor semestriale/anuale la diferite discipline de către studenți şi/sau cu ocazia susținerii examenelor de admitere, licență sau acordare a gradației de merit sau a funcţilor didactice.

Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că în cursul anului şcolar unii profesori universitari organizează „meditaţii” la disciplinele la care sunt titulari, context în care sunt abordate şi furnizate studenţilor subiectele de examen .

La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Direcţiei de Investigaţii Criminale, precum şi poliţişti ai IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, specialişti criminalişti, sprijiniţi de forţe de ordine din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie ”Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă