Profesoară din Rusia, arestată pentru că a povestit la ore despre invazia din Ucraina. Cum au dat-o elevii în vileag

Elevi. Școală
Elevi. Școală
11 aprilie 2022, 08:16

Irina Gen, în vârstă de 45 de ani, a fost profesoară de engleză la o școală de elită pentru tineri sportivi din Rusia. Mulți dintre elevii ei participă la marile competiţii sportive internaţionale. Într-una din zile însă le-a vorbit critic elevilor despre războiul din Ucraina, iar asta a costat-o libertatea, scrie scrie CNN, care citează un interviu pe care cadrul didactic l-a dat pentru Radio Europa Liberă.

Urmăreşte pe larg evenimentele din Ucraina, în LIVE TEXT, AICI

Într-o înregistrare audio publicată pe Telegram pe 31 martie, un elev o întreabă pe profesoară de ce Rusiei i-a fost interzisă participarea la viitoarele Campionate Europene. „Atâta timp cât Rusia nu se comportă într-o manieră civilizată, asta va continua pentru totdeauna”, i-a răspuns Gen elevului, potrivit înregistrării citate de CNN.

Profesoara a continuat şi le-a povestit elevilor despre ofensiva rusă din Ucraina. „Au început să bombardeze Ucraina de Vest. Au vrut să ajungă la Kiev, să-l răstoarne pe Zelenski și guvernul. Acesta este, apropo, un stat suveran. Există un guvern suveran acolo”, a povestit Gen. „Ei bine, nu știm toate detaliile”, a spus, în repică, o elevă.

„Exact! Voi nu ştiţi nimic. Avem un regim totalitar aici. Orice fel de disidență este considerată o crimă de gândire. Cu toții vom fi trimiși la închisoare pentru 15 ani”, le-a spus profesoara elevilor.

Conversația a fost înregistrată pe 18 martie, potrivit interviului pe care l-a acordat Gen postului de radio. Ea crede că părinții elevilor ei „au convins copiii să facă o înregistrare, care să fie predată apoi autorităților”.

Gen a povestit că un ofițer de securitate a venit la școală pe 23 martie și i-a spus că „a făcut o mare greșeală” spunându-le elevilor despre atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, inclusiv despre bombardamentele de la Mariupol, pe care autoritățile ruse le-au negat.

„Nu mi-a trecut niciodată prin minte că cineva ar putea să-și înregistreze profesorul sau pe oricine altcineva”, a spus Gen pentru Radio Europa Liberă.

Profesoara a demisionat pe 1 aprilie, iar acum este cercetată pentru încălcarea noii legi a cenzurii care interzice răspândirea așa-numitelor „informații false” care discreditează armata rusă. Gen ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și o amendă de până la 5 milioane de ruble (aproximativ 60.000 de dolari).

Gen a mai declarat pentru Radio Europa Liberă că speră că i se va acorda doar o amendă. „Cu siguranță va fi un proces chinuitor. Apoi va urma un vedict în funcţie de care voi vedea cum îmi voi reconstrui viața”, a spus Gen, care, potrivit CNN, este în arest la domiciliu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite