Prof. Mykola Gnatovsky, despre uciderea civililor ucraineni: Autorităţile noastre ştiu exact ce unităţi armate au fost acolo, cine a comandat trupele, ce ofiţeri au fost, chiar şi numele soldaţilor

Un interviu în exclusivitate cu un important profesor de drept internațional din Ucraina, care ne va explica cum vor ucrainienii să îi pedepsească pe cei vinovați de moartea atâtor civili lipsiți de apărare. Urmăriți tot interviul difuzat miercuri seară, la Tema Zilei, în secțiunea VIDEO.

06 Aprilie 2022, 23:20 (actualizat 06 Aprilie 2022, 23:56) Știrile TVR |

Întrebat cum ar putea fi aduși în fața justiției cei vinovați, Mykola Gnatovsky, reprezentant al Asociației de Drept Internațional din Ucraina, a spus că există două abordări. Prima ar fi urmărirea penală.

"Trebuie să ne concentrăm pe acest aspect, cerut, de altfel, de legislaţia internaţională. Asta presupune că trebuie să existe o investigare amănunţită, independentă şi eficientă pe marginea acestor atrocităţi, plecând de la criteriile Curţii Europene a Drepturilor Omului, o cercetare a fiecărui episod, a fiecarei victime, există deja foarte multe înregistrări video şi fotografii doveditoare, există şi multe alte lucruri care trebuie analizate", a spus profesorul, care a adăugat că asta deja face Procurorul General al Ucrainei şi că procedurile vor continua pentru a identifica autorii.

Când se va apela la Curtea Penală Internațională: "Când autorităţile juridice ucrainiene nu vor mai avea suficiente instrumente la îndemână, nu vor avea acces la autori, pentru că sunt unii de foarte înalt nivel, din străinătate, de exemplu din Federaţia Rusă, sau când nu va mai exista nicio posibilitate de a-i urmări, pentru că se bucură de imunitate, potrivit legilor internaţionale, ca de exemplu şeful de stat sau ministrul de externe sau prim-ministrul, atunci desigur, Ucraina se va baza pe Curtea Penală Internaţională, sub jurisdicţia căreia se afla aceste crime şi care de altfel a şi început o investigaţie", a spus Mykola Gnatovsky.

Ce dovezi există: "Din câte am înţeles, autorităţile ucrainiene sunt în posesia întregii liste cu cei care au participat la aceste operaţiuni din partea forţelor ruse. Deci autorităţile ucrainiene ştiu exact ce unităţi armate au fost acolo, cine a comandat trupele, ce ofiţeri au fost, chiar şi numele soldaţilor, deci avem deja datele personale. Asta va face, desigur, lucrurile mai uşoare".

Răspunderea statului rus: "În ceea ce priveşte răspunderea statului, este evident, în primul rând, că toate aceste acţiuni decurg din războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Federaţia Rusă, ca stat, are obligaţia - potrivit angajamentelor internaţionale - să prevină crimele de război comise de armata sa, crimele contra umanităţii şi, mai ales, genocidul".

Ce soluții sunt pentru responsabilitățile individuale: "Pentru a stabili responsabilităţi individuale pentru agresiunea Rusiei trebuie creat un mecanism special. De exemplu, un Tribunal special ar fi o idee foarte bună, pentru că ar fi capabil să îi pună sub acuzare pe oficialii înalţi ai Federaţiei Ruse, agresiunea fiind o crimă a liderilor ţării. În acest fel nu s-ar pune problema imunităţii acestora, neexistând imunitate la nivel internaţional".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI