Produsele de unică folosință din plastic vor fi interzise începând cu anul 2021. Parlamentul European a votat legea cu majoritate de voturi

Europa face un pas în plus pentru protejarea mediului. Parlamentul European a votat interzicerea produselor de unică folosinţă din plastic, începând cu anul 2021. Acestea, împreună cu plasele și firele de pescuit, reprezintă trei sferturi din gunoaiele care sufoca oceanele și omoară vietățile marine. Amănunte despre despre votul din Parlamentul European, în corespondenta de la Lucian Pârvoiu.

 

28 Martie 2019, 08:57 (actualizat 28 Martie 2019, 09:20) Știrile TVR |

Raportul votat de Parlamentul European cu o majoritate confortabilă de 560 de voturi pentru și doar 38 împotrivă, este rezultatul a mai bine de trei ani de lupta cu niște obiceiuri de consum vechi de peste 50 de ani.

Plasticul, vedeta industriei mondiale de după război, a ajuns însă să pună mari probleme de mediu.

Frederique, Ries, europarlamentar, raportor: Plasticul ne otrăvește marile, omoară vietățile marine și ne amenință și pe noi, ca parte a acestui lanț. Prin urmare, a venit vremea ca să luptam împotriva produselor de unica folosință din plastic. Am decis sa țintim cu prioritate zece astfel de produse, care, alături de plasele și firele de pescuit, reprezintă 70 la sută din deșeurile marilor.

Printre cele mai vânate produse se afla farfuriile, paharele sau tacâmurile din plastic, bețișoarele pentru urechi, sticlele de plastic, dar și servețelele umede, baloanele sau pungile de plastic. Principiul va fi poluatorul plătește. Astfel, din 2023, producătorii de țigarete vor trebui să plătească pentru adunarea, reciclarea și curățarea zonelor în care sunt aruncate mucurile de țigară.

Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene: Dacă nu ne schimbam obiceiurile acum, ne vom îneca oceanele în plastic. Probele științifice sunt de netăgăduit, la fel ca și gravitatea ți urgența problemei. Europenilor le pasă de toate acestea ți doresc să fie pionieri în găsirea de soluții și ridicarea standardelor în domeniu în toată lumea.

Ambiția europenilor este că pe termen mediu noua legislație să permită economisirea a peste șase miliarde de euro și crearea a până la 50 de mii de locuri de munca în industria reciclării, dar și a inovării de noi materiale nepoluante.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI