Produsele românești iau calea Egiptului

30 iulie 2017, 19:30

Egiptul, o piaţă cu peste 90 de milioane de consumatori, ar putea redeveni unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României. După o pauză de şapte ani, cauzată de tulburările politice din republica arabă, autorităţile de la Bucureşti şi Cairo au reluat negocierile în domeniul economic. Deja au semnat cinci memorandumuri de colaborare. Printre altele, egiptenii vor să cumpere de la noi sisteme de irigaţii, utilaje agricole şi soluţii IT.

Sahar Nasr, ministrul pentru Investiţii şi Cooperare, Republica Arabă Egipt: „Ne dorim să avem mai mulţi investitori de ambele părţi, mai mulţi investitori egipteni în România, dar şi mai mulţi investitori români în Egipt”.

Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri: „Dorinţa noastră este să reuşim şi să încurajăm companiile româneşti să se internaţionalizeze. Iar Egiptul poate să fie o piaţă foarte dinamică, o piaţă în care companiile din România pot duce know-how-ul nostru acolo”.

Firmele româneşti care vor să facă afaceri în Egipt dar şi în alte ţări străine vor primi un ajutor financiar nerambursabil de 50.000 de lei pe an din partea statului. Banii vor putea fi cheltuiţi pentru participarea la târguri şi expoziţii internaţionale. Programul prin care guvernul susţine internaţionalizarea afacerilor începe mâine şi are, anul acesta, un buget de 5 milioane de lei.

Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: „Se da posibilitatea fiecărei firme să meargă individual într-un târg internaţional, într-o misiune de afaceri pentru o perioada de timp pentru a-şi dezvolta parteneriate de afaceri, pentru a câştiga noi pieţe”.

Înainte de 89, Egiptul era una dintre cele mai importante pieţe de desfacere pentru produsele româneşti. Regimul Ceauşescu a vândut acolo cantităţi mari de armament, tancuri şi tractoare şi a contribuit la construcţia fabricilor de ciment şi produse chimice. După revoluţie, exporturile s-au prăbuşit şi s-au limitat la cereale şi utilaje agricole. Anul trecut, România a vândut în Egipt mărfuri de 560 de milioane de dolari, cu o pătrime mai puţin faţă de 2015.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite