Produsele lactate s-au scumpit cu peste 20% față de august 2021: Untul costă cu aproape 30% mai mult, brânza și laptele – cu peste 20%

14 septembrie 2022, 20:46

Petru Moldovan are o fermă cu 200 de vaci în apropiere de Alba Iulia. Are ciclu de producție complet: cultivă cereale, crește animale și-și vinde produsele, dar tot trebuie să scumpească tot ce vinde de la fermă. Este un efect al scumpirilor din energie.

Petru Moldovan, crescător de animale: Categoric trebuie să ridicăm și noi prețul la o carne bună. Avem provizii de furaje, dar oricum și porumbul e scump. Fără porumb nu putem și fără lucernă bună să ținem animale bune.

Seceta a redus producția de cereale și aduce scumpiri. În consecință, fermierii au fost și ei nevoiți să crească prețul laptelui. Sau să închidă.

Radu Moldovan, reprezentant al fermierilor, Asociația județeană a crescătorilor de bovine Alba: Unii fermieri vor renunța și avem cazuri deja care renunță la ferme din cauza furajelor, din cauza lipsei forței de muncă. Ce îi sfătuim noi: să încerce să realizeze lanțul scurt, să vândă cât mai aproape de fermă producția.

În magazine, plătim mai mult pentru toate produsele lactate. Față de august 2021, prețurile au crescut cu peste 20 la sută. Datele INS arată că untul s-a scumpit cu aproape 30%, brânza și laptele cu peste 20%. Iar prețurile cresc și de la o lună la alta. Din iulie în august, prețul untului a crescut cu aproape 7%, al laptelui cu peste 5%, iar în cazul brânzei, cu peste 4%.

Dorin Cojocaru, președinte, Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (preluare din Banii, Azi): Materia primă a creat un șoc abia în luna august. Și noi vorbim de prețul la raft acum, dar cunoscând prețurile de la 1 septembrie, aceste prețuri la raft vor mai crește. Politica comerciantului este de 4-5% lunar la raft. Apogeul va fi în luna februarie-martie 2023. Eu aș propune nu neapărat să reducem consumul, să oprim risipa.

În paralel cu scumpirile, producția de lapte a scăzut. Un trend care cel mai probabil va continua. Președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui estimează că vom pierde aproximativ 30% din unitățile de procesare a produselor lactate până în aprilie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite