Producţie record de floarea soarelui, dar găsim ulei din import. Ministerul Agriculturii promite soluții

România e pe primul loc în Uniunea Europeană la producția de floarea soarelui în acest an, dar importă ulei pentru că la noi nu mai există unități de procesare. Cea mai mare parte din producție se prelucrează în Ungaria, Bulgaria sau Turcia. Din aceste țări importăm ulei făcut din floarea soarelui cultivată la noi.

19 August 2021, 18:14 (actualizat 19 August 2021, 20:53) |

Mircea Hodoșan are peste 900 de hectare de floarea soarelui într-o localitate din Timiș. Se ocupă de peste 20 de ani de cultivarea acesteia. E surprins să constate că recolta de anul acesta e mai mare cu 20% față de anii trecuți. A trecut peste secetă, ploaie, vânt.

Dar pierderile acestor agricultori vin din altă parte, care nu mai ține de ei.

Mircea Hodoșan, agricultor: Nu procesăm ceea ce producem și atunci nu reușim să luăm mai mulți bani de pe tot traseul mărfii, de la marfa produsă în câmp până la marfa din raftul supermagazinului.

E o situație din care au de pierdut și cei care cultivă floarea soarelui, nevoiți s-o vândă la preț mic dar și consumatorii.

La Ministerul Agriculturii sunt lucruri bine știute și valabile pentru mai multe culturi și se promit acum soluții.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Putem să stimulăm investiţiile în depozitare şi procesare. Lansăm acum în august şi în septembrie măsurile pentru politica agricolă comună. Din cele 3 miliarde de euro alocate, avem un miliard o sută doar pentru depozitare şi procesare.

Cei interesați de astfel de investiții vor putea accesa fonduri europene care să acopere între 50 și 90 la sută din suma necesară.

Potrivit Clubului Fermierilor Români, în acest an agricol, două milioane de tone de floarea soarelui vor fi exportate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI