Producătorul vaccinului rusesc Sputnik V susţine că pandemia se va încheia doar prin obligativitatea vaccinării

Vaccinul Sputnik Light
Vaccinul Sputnik Light
10 noiembrie 2021, 13:20

Într-un interviu acordat ziarului Rosiiskaia Gazeta, reprezentantul centrului de cercetare apreciază că va fi nevoie de vaccinarea a circa 70-75% din populaţie, atât în Rusia – unde este răspândită reticenţa faţă de vaccin -, cât şi în întreaga lume.

De la începutul toamnei, în Rusia se înregistrează recorduri de contaminare şi de decese legate de COVID-19, în contextul unei rate reduse de vaccinare şi al sfidării autorităţilor, arată AFP.

Ruşii dispun de mai multe vaccinuri de producţie proprie, dar conform datelor oficiale numai 39% din populaţia de 144 de milioane este vaccinată cu o schemă completă. Site-ul de internet Gogov, specializat în astfel de informaţii, estimează că de fapt este vorba de numai 34%.

Preşedintele Vladimir Putin se declară împotriva vaccinării obligatorii, dar a susţinut măsuri de acest gen în anumite regiuni şi pentru anumite categorii de cetăţeni. În iunie, municipalitatea din Moscova a decretat obligativitatea vaccinării în sectorul serviciilor. Lunea trecută, autorităţile sanitare din Sankt Petersburg au extins lista persoanelor obligate să se vaccineze, incluzându-i pe cei în vârstă de peste 60 de ani, pe bolnavii cronici şi pe angajaţii din transporturi.

Vaccinarea obligatorie nu este o încălcare a Constituţiei, a declarat miercuri Andrei Klişas, preşedintele comisiei constituţionale a Consiliului Federaţiei Ruse, camera superioară a Parlamentului. AFP apreciază că se deschide astfel calea către impunerea măsurii respective.

Agenţia de statistică Rosstat a anunţat că la sfârşitul lui septembrie epidemia de coronavirus provocase în Rusia 450.000 de decese, conform unei definiţii mai largi a cauzelor morţilor. Oficial, bilanţul este până acum de 248.004 morţi, dintr-un număr de 8.834.495 de cazuri.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite