După drama cu lipsa imunoglobulinei, experții din Sănătate atrag atenția că problemele se vor înmulți în perioada următoare. Aproape un milion de pacienți ar putea rămâne fără medicamente. De vină ar fi un ordin pregătit de Ministerul Sănătății, prin care s-ar dori o nouă reducere a prețurilor medicamentelor. Dacă va fi adoptat, producătorii amenință că nu vor mai aduce în România sute de terapii.
Din 2015, de când România are cel mai mic preț din Europa la medicamente, au dispărut de pe piață mii de terapii. Producătorii au renunțat să le mai aducă la noi din cauză că li se diminuează profiturile.
Așa au ajuns mulți dintre pacienții români să-și caute disperați medicamentele salvatoare.
“În 2015 erau 6.100 de medicamente disponibile pentru pacienții din România, la sfârșitul anului 2017 mai erau 4.200 și ceva, deci în jur de 1.800 de medicamente retrase în 3 ani” – Rozalina Lepădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
Scăderile repetate ale prețurilor și taxa clawback pe care producătorii o plătesc statului la prețul medicamentului de la raft au dus la dispariția medicamentelor ieftine și la exportul paralel către alte state membre, care au prețuri mai mari.
Acum, Ministerul Sănătății lucrează la o modificare legislativă prin care ar urma să fie reduse din nou prețurile pentru o parte dintre medicamentele de pe piață.
“Este vorba de medicamentele al căror brevet a expirat în urmă cu mai mulți ani și se încearcă scăderea prețului acestor medicamente cu 35%”, a explicat președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu.
Așa că pacienții care suferă de boli ale sistemului nervos, boli cardiovasculare, dar și de alte afecțiuni cronice ar putea rămâne fără tratament.
Este vorba despre aproximativ 120 de medicamente, conform estimărilor.
“Pe noi ne sperie această alternativă de scădere a prețurilor (...) Cu siguranță vom rămâne fără tratamentele vitale și cu siguranță vom migra către țările vecine pentru a ne procura medicamente”, a subliniat Cezar Irimia, președintele unei asociații de pacienți.
Astăzi, producătorii de medicamente au încercat din nou să convingă statul să renunțe la modificările care vor duce la scăderi de preț.
Modificarea legislativă care reglementează prețurile medicamentelor este în continuare în dezbatere publică și ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul acestei săptămâni.