Producătorii și furnizorii de gaze sunt revoltați de plafonarea tarifului

19 decembrie 2018, 18:53

Mariana Nicolae este pensionară și trăiește într-un bloc din București. Încălzește apartamentul cu ajutorul unei centrale pe gaz. Începutul friguros ai iernii o îngrijorează. Gazele sunt mai scumpe ca iarna trecută, după ce tarifele au crescut, de trei ori, anul acesta.

Pentru a preveni o nouă majorare a tarifelor programată la sfârșitul iernii, Guvernul vrea să plafoneze prețul gazelor din producția internă la 68 lei pe megawatt/oră, până în 2022. Acum, gazul se vinde chiar și de două ori mai scump.

Producătorii spun că măsura le va lua din profituri și va avea un impact devastator. Acțiunile celor doi mai producători, „Petrom” și „Romgaz” s-au prăbușit.

Furnizorii se tem că vor fi nevoiți să cumpere gaze mai scumpe de la ruși. Ar vinde în pierdere consumatorilor, pentru că și ei vor avea tarif plafonat.

Producătorii de gaze vor să sesizeze Comisia Europeană. Și susțin că plafonarea tarifelor până în 2022 anulează, de fapt, efectele liberalizării prețurilor, obligație asumată de România până în 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite