Producție tot mai mică de cartofi în România

28 septembrie 2017, 10:49

Dorin Popa cultivă de mulți ani cartofi în comuna brașoveană Vulcan. Nu scoate mare lucru din cele 5 hectare ale sale. Kilogramul de cartof îl vinde sub 40 de bani, jumătate din prețul care l-ar face rentabil pentru agricultori.

În anii viitori vom reduce drastic suprafața cutivată de cartofi sau ne vom axa pe cartoful de chips, unde am auzit că prețurile sunt bunicele și subvenția este bună – Dorin Popa, fermier din comuna Vulcan.

Nici cu acest  soi de cartof, fermierii nu au viața mai ușoară. Investițiile sunt mult mai mari.

Mulți agricultori s-au dat bătuți și au renunțat la cartof.  Dacă ar fi reuşit să îşi vândă marfa în marile magazine, poate ar fi fost altfel. Dar s-a ajuns ca, în Brașov, din cele 20 de mii de hectare cultivate cu cartofi în 1990 să mai rămână puțin peste 4mii de hectare.

Situația este valabilă în toată țara. România se lăuda, înainte de Revoluție, cu  300.000 de hectare cultivate cu cartofi. Acum suprafața s-a iînjumătățit. La fel și producția.

Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului din România –

Statisticile arată că un român consumă anual 94 de kg de cartofi, situindu-se pe locul 4 în Europa, după portughezi, englezi și scoțieni.

România nu se află însă în topul marilor producători de cartofi din Europa, primele poziții fiind ocupate de Germania, Franța, Olanda și Polonia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite