STUDIU. Producția de fructe nu a ținut pasul cu consumul, deficitul comercial ajunge la 600 mil. euro

Producția de fructe nu a ținut pasul cu consumul
Producția de fructe nu a ținut pasul cu consumul
8 iulie 2020, 13:09

Consumului de fructe pe locuitor a crescut la peste 110 kg în 2018, în contextul majorării venitului disponibil și al orientării populației spre o alimentație mai sănătoasă, care au contrabalansat tendința ascendentă a prețurilor.

În prezent, merele, perele, prunele, cireșele, vișinele, piersicile și caisele au o contribuție de peste 45% din consumul total de fructe din România. Se evidențiază însă creșterea cererii pentru fructe meridionale și exotice, spre nivelul record de 0.75 milioane tone în 2018.

Incidența pandemiei COVID-19 ar putea determina continuarea tendinței de creștere pentru consumul de fructe în acest deceniu, scenariu susținut și de perspectiva convergenței veniturilor spre nivelul din Zona Euro.

În ceea ce privește producția internă de fructe se evidențiază o schimbare de tendință, de la descendentă la ascendentă, în ultimii ani. Această evoluție a fost determinată îndeosebi de ameliorarea randamentelor, confirmându-se tranziția spre agricultura intensivă, factor care a contrabalansat tendința de scădere a numărului de pomi inițiată în 1990.

Conform datelor INS producția internă de fructe a consemnat o creștere cu un ritm mediu anual de doar 0,8%, până la 1,8 milioane tone, în perioada 1990-2018.

Se evidențiază majorarea producției de cireșe-vișine și de prune cu ritmuri medii anuale de 1,1%, respectiv 2,3% în perioada 1990-2018.

Pe de altă parte, producțiile de mere & pere, de caise și de piersici s-au diminuat cu dinamici medii anuale de 0,3%, 1%, respectiv 3%. În 2018 randamentele la prune, cireșe-vișine și caise se situau peste nivelurile din Polonia și Uniunea Europeană.

Creșterea puternică a consumului intern de fructe nu a fost acompaniată de majorarea producției interne cu ritmuri similare, prin urmare deficitul balanței comerciale cu fructe s-a intensificat în ultimii ani, până la un nivel record în 2019, de aproximativ 600 milioane euro.

Studiul  mai remarcă și faptul că prețurile fructelor din România sunt în general mai mari (chiar și de câteva ori) comparativ cu cele din Polonia, conform datelor Eurostat.

„În acest context, considerăm că există potențial de dezvoltare pentru producția internă de fructe, susținut de perspectivele pozitive pentru cererea internă, oportunitatea ajustării deficitului comercial, posibilitatea redinamizării industriei alimentare (conserve) și penetrării produselor românești pe piețele regionale, europene și mondiale”, încheie studiul.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite