Producția de ulei de măsline din Spania, în pragul falimentului din cauza războiului comercial dintre SUA și Europa, pol al politicii fostei administrații de la Casa Albă

Deși Statele Unite au un președinte nou, efectele administrației Trump continuă să se facă simțite. Uniunea Europeană este în plin război economic cu America din cauza măsurilor luate de fostul președinte de a impune diverse taxe produselor din Europa. Din cauza acestor piedici în calea comerțului, mai multe sectoare economice au ajuns în pragul falimentului, cum e producția de ulei de măsline din Spania.

25 Februarie 2021, 07:12 (actualizat 25 Februarie 2021, 14:44) |

Schimbarea administrației în Statele Unite al Americii nu a adus nicio schimbare în bine pentru producătorii spanioli de ulei de măsline.

Obligați să plătească o taxă de 25% pentru exporturi ca răspuns la subvențiile europene pentru compania Airbus, agricultorii spanioli implicați în producția de ulei de măsline și-au văzut cifra de afaceri în relația cu America prăbușindu-se cu 80%.

Inaki Benito, reprezentant Cooperativele Agrifood: "Dacă situaţia nu se schimbă, sectorul uleiului de măsline va trebui să se relocheze, cu consecinţe asupra producătorilor, care se vor adânci în criză, punând sub semnul întrebării mii şi mii de job-uri într-un domeniu atât de important precum cel al măslinelor".

Volumele de ulei de măsline au scăzut de la aproximativ 8.000 de tone anual la doar 700.

Exportatorii au încercat să evite taxele prin îmbutelierea uleiului în țări ca Tunisia sau Portugalia, însă efectele războiului comercial dintre Statele Unite și Europa nu au putut fi evitate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 21°C
IASI 20°C 14°C
CLUJ 15°C 12°C
CONSTANTA 17°C 17°C
CRAIOVA 19°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI