Producția de struguri din acest an, afectată de secetă

Lipsa precipitațiior din acest an a redus considerabil recolta de struguri. Boabele sunt stafidite iar ciorchinii sunt puțini. Viticultorii din Vrancea, renumiți pentru licoarea lui Bahus vorbesc despre o producție atât de mică încât nu își vor recupera banii investiți.

26 Septembrie 2020, 21:38 |
Productia de struguri, afectata de seceta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Familia Calotă din Dumbrăveni are 5 hectare de vie, atât struguri de masă, cât și de vin. Însă indiferent de soi, pagubele sunt însemnate. De altfel aceeași poveste este valabilă în toate viile din județul Vrancea.

Viticultorul spune că are noroc cu strugurii de masă, pe care îi vinde în Bucuresti cu 1,6 lei pe kilogram. În cazul strugurilor pentru vin, prețul e și mai mic - 90 de bani kilogramul.

Lipsa apei este o nouă provocare pentru producătorii de vin ale căror afaceri aproape că s-au prăbușit din cauza crizei sanitare. Partea plină a paharului este că în lipsa ploilor strugurii sunt dulci ca mierea. Totuși mulți viticultori se tem că, în aceste condiții, viile vor rămâne pârloagă.

Și lui Loredan Botezatu, seceta i-a distrus munca din ultimii 4 ani. A învățat secretele viticulturii în podgorii renumite din Franța și Spania, dar în zadar.

Iar lipsa apei se vede în vii la tot pasul. Ar fi nevoie de sisteme de irigații, însă oamenii nu-și permit aceste investiții.

România se află pe locul 10 în lume și pe 5 în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu viță de vie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI