Procurorul general, Augustin Lazăr: E foarte important să reușim să păstrăm încrederea într-o justiție demnă în România

Păstrarea încrederii în justiţia din România trebuie să fie o prioritate pentru cei care lucrează în sistem, a subliniat procurorul general Augustin Lazăr, la o dezbatere pe tema corupţiei în domeniul achizițiilor publice, organizată de DNA. "Este foarte important să reuşim să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România, o justiţie a unei ţări europene, cu instituţii nediscreditate şi cu o egalitate veritabilă în faţa legilor", a declarat Lazăr.

07 Februarie 2018, 10:50 (actualizat 07 Februarie 2018, 12:12) Știrile TVR |
Procurorul general Augustin Lazăr / FOTO: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO, http://foto.agerpres.ro

"Ne desfăşurăm activitatea într-un mediu ambiental care este caracterizat printr-un ritm foarte alert al schimbărilor, prin complexitatea evenimentelor care se produc şi adeseori prin impredictibilitatea unor evenimente care apar. Noi trebuie să le cunoaştem, să le analizăm şi să le gestionăm conform ordinii de drept din România. Schimbul informaţiilor profesionale în acest context este ca oxigenul, pentru că ne ajută să înţelegem fiecare mai bine ce avem de făcut şi ne ajută să fim mai eficienţi, după ce facem o analiză strategică. În acest context este foarte important să reuşim să păstrăm încrederea într-o justiţie demnă în România, o justiţie a unei ţări europene, cu instituţii nediscreditate şi cu o egalitate veritabilă în faţa legilor", a declarat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.

El a subliniat că orice iniţiativă de modificare a legislaţiei penale ar trebui să aibă la bază studii de impact.

"Acum, când există un mare interes dacă la anumite infracţiuni, cum ar fi infracţiunea de abuz în serviciu, este bine stabilit textul incriminator al faptelor, noi spunem frecvent că trebuie să avem studii de impact pentru a înţelege ce se întâmplă şi dacă ar trebui sau nu să se opereze asupra textelor de incriminare", a precizat procurorul general.

El a subliniat, referitor la abuzul în serviciu, că acesta apare, de regulă, în concurs cu alte infracţiuni săvârşite de funcţionarii publici.

"Nicidecum infracţiunile de abuz în serviciu nu apar aşa, izolat, în mediul nostru ambiental şi, prin urmare, s-ar pune problema că în baza acestui text incriminator care incriminează infracţiunea de abuz în serviciu, magistraţii (...) ar acţiona abuziv împotriva unor persoane (...), că acest pretins abuz al justiţiei, şi nu al celor care fac obiectul exercitării acţiunii penale, ar necesita modificarea textului respectiv. Ei bine, infracţiunile de abuz în serviciu apar de cele mai multe ori în concurs cu conflictul de interese, precum şi cu falsurile, cu înşelăciunea, dar cel mai adesea şi mai expresiv este concursul între abuzul în serviciu şi conflictul de interese, care acum a fost redimensionat", a mai spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a participat astăzi la dezbaterea cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI