Procurorul General Augustin Lazăr: Îmi exprim speranţa că Guvernul va lua decizia corectă, respectiv abrogarea ordonanţei

Augustin Lazăr procurorul general al României
Augustin Lazăr procurorul general al României
5 februarie 2017, 11:42

„Aşteptăm să vedem în concret decizia care se va lua în cursul zilei de mâine – dacă va fi o decizie de abrogare sau una de prorogare – şi urmează să discutăm pe text. Doresc să reiterez opinia că modificările care se vor aduce codurilor penale nu pot fi discreţionare. Ele ar trebui să fie rezultatul unei viziuni unitare a unui corp de jurişti de elită, iar România are jurişti reputaţi. Doar aşa vom avea garanţia că textele care vor rezulta vor fi unele bune. Îmi exprim speranţa că Guvernul va lua mâine decizia corectă, respectiv abrogarea ordonanţei. De asemenea, doresc să subliniez că situaţia ideală o reprezintă aceea potrivit căreia amendarea codurilor penale trebuie să fie făcută de către Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă, se precizează într-un punct de vedere al procurorului general transmis sâmbătă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Augustin Lazăr a afirmat anterior, într-o declaraţie dată AGERPRES, după ce premierul Sorin Grindeanu a anunţat că Guvernul va retrage ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, că raţiunea a readus lucrurile pe făgaşul lor normal.

„Efectiv sunt şi eu impresionat de faptul că, iată, societatea civilă a reuşit să readucă lucrurile la ordine şi raţiunea este cea care a readus lucrurile pe făgaşul lor normal”, a declarat procurorul general.

În opinia sa, decizia de retragere a ordonanţei de urgenţă va permite o analiză obiectivă şi profesionistă a modificărilor care trebuie aduse legislaţiei penale.

„Este o decizie corectă, cred că trebuie discutate în Parlament şi trebuie discutate în prezenţa unor jurişti reputaţi, aşa cum am arătat anterior, în prezenţa celor care au lucrat la aceste texte de lege ale Codului penal şi Codului de procedură penală. Şi atunci vom avea garanţia că textele care vor ieşi din aceste analize şi discuţii vor fi bune”, a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a adăugat că retragerea ordonanţei de urgenţă va lăsa fără obiect demersurile legale făcute până acum la Curtea Constituţională sau în instanţă cu privire la ordonanţa de urgenţă.

„Vor rămâne fără obiect, dar dorim să vedem în final decizia. Deocamdată este o promisiune pentru mâine, urmează să vedem în concret decizia care se va lua”, a precizat Augustin Lazăr.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite