Procurorul general al Ucrainei: Rusia folosește violul ca „strategie de război”. Putin, „principalul criminal al secolului”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
3 mai 2022, 19:28

Ucraina adună informaţii referitoare la acuzaţiile de viol, tortură şi alte presupuse crime de război comise de forţele ruse, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, în timpul unei vizite în oraşul Irpin, de lângă Kiev.

Venediktova a mai spus că victimele violurilor sunt atât femei, copii, bărbaţi, cât şi o femeie în vârstă.

Întrebată dacă violul a fost o strategie deliberată a Rusiei în timpul războiului, ea a afirmat: „Sunt sigură că a fost o strategie, de fapt (…), este o modalitate de a speria societatea civilă, de a face totul pentru a forţa Ucraina să capituleze”.

Procurorul general ucrainean nu a oferit detalii specifice cu privire la acuzaţiile de viol, dar a menţionat că unele dintre victime au rămas în Ucraina şi nu vor să vorbească de teamă că forţele ruse se vor întoarce.

„Știm cu toţii cine a început acest război”

Venediktova a mai spus că Putin este răspunzător de ce s-a întâmplat în Ucraina, în calitate de comandant şef al Forţelor armate ruse.

„Putin este principalul criminal de război al secolului 21”, a mai declarat ea, amintindu-şi intervenţiile militare ruseşti în fosta republică sovietică Georgia, regiunea Cecenia a Rusiei, Siria şi Ucraina în 2014.

„Dacă vorbim despre (crima) de agresiune, ştim cu toţii cine a început acest război, iar această persoană este Vladimir Putin”, a conchis Venediktova.

Rusia a negat anterior că a vizat civili şi a respins acuzaţiile conform cărora trupele ruse ar fi comis crime de război în Ucraina.

Kremlinul nu a răspuns imediat cererii Reuters de a comenta acuzaţiile şi a respins sugestiile anterioare potrivit cărora Putin este un criminal de război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat, în luna martie, declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora Putin este un criminal de război ca fiind impardonabile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite