Donald Trump l-a destituit pe procurorul general al SUA, Sally Yates, pentru că a refuzat să apere în instanţe ordinul prezidenţial de interdicţie pentru migranţi din şapte ţări musulmane. Casa Albă, confruntată cu proteste ale diplomaţilor le transmite acestora să plece din sistem dacă nu le convine. Imaginea polarizării societăţii americane este însă mult mai complexă. De la ora 10:00, TVR 1 a transmis o Ediţie Specială, la care au fost invitaţi sociologul Ionel Nicu Sava, analistul de politică externă Alexandra Ares şi jurnalistul TVR Claudiu Lucaci.
Într-un comunicat al Casei Albe se spune că Sally Yates a trădat Departamentul de Justiţie prin refuzul unei măsuri menite să îi protejeze pe cetăţenii americani. Sally Yates avea un mandat interimar - ea rămăsese în funcţie din timpul administraţiei Obama, până când Senatul îi va confirma succesorul.
Nu este singurul protest instituţional. BBC afirmă că diplomaţii americani se pregătesc să folosească un aşa-numit canal de protest prin care să îşi exprime nemulţumirea faţă de politicile Administraţiei Trump. Liderul democraţilor din Senatul american vrea anularea ordinului privind imigraţia.
Ordinul executiv al preşedintelui SUA interzice timp de trei luni intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.
Cancelarul german a denunţat caracterul antimusulman al restricţiilor
"Lupta necesară împotriva terorismului nu justifică în nici un fel generalizarea bănuielilor împotriva persoanelor în funcţie de credinţa lor, în acest caz persoane de credinţă musulmană sau în funcţie de originea lor", a spus Angela Merkel.
Olanda şi Germania au cerut într-un demers diplomatic comun clarificări autorităţilor americane cu privire la modul în care sunt afectate persoanele cu dublă cetăţenie.
Petiţie britanică anti-Trump
Guvernul britanic e insensibil însă la asemenea demers. Îl califică drept "un gest populist" care "ar zădărnici totul", în condiţiile în care Trump a acceptat deja invitaţia. "America este un aliat extrem de important", afimă o sursă guvernamentală de la Londra, adăugând: "Trebuie să gândim în perspectivă".