EDIŢIE SPECIALĂ

Procurorul general al SUA a fost demis. Proteste faţă de politicile Administraţiei Donald Trump

Donald Trump l-a destituit pe procurorul general al SUA, Sally Yates, pentru că a refuzat să apere în instanţe ordinul prezidenţial de interdicţie pentru migranţi din şapte ţări musulmane. Casa Albă, confruntată cu proteste ale diplomaţilor le transmite acestora să plece din sistem dacă nu le convine. Imaginea polarizării societăţii americane este însă mult mai complexă. De la ora 10:00, TVR 1 a transmis o Ediţie Specială, la care au fost invitaţi sociologul Ionel Nicu Sava, analistul de politică externă Alexandra Ares şi jurnalistul TVR Claudiu Lucaci.

31 Ianuarie 2017, 09:48 (actualizat 31 Ianuarie 2017, 14:53) |
$article.media.images[0].description
Editie Specială"

VIDEO
Ediție Specială pe TVR1. Demiterea procurorului general al SUA

Într-un comunicat al Casei Albe se spune că Sally Yates a trădat Departamentul de Justiţie prin refuzul unei măsuri menite să îi protejeze pe cetăţenii americani. Sally Yates avea un mandat interimar - ea rămăsese în funcţie din timpul administraţiei Obama, până când Senatul îi va confirma succesorul.

Nu este singurul protest instituţional. BBC afirmă că diplomaţii americani se pregătesc să folosească un aşa-numit canal de protest prin care să îşi exprime nemulţumirea faţă de politicile Administraţiei Trump. Liderul democraţilor din Senatul american vrea anularea ordinului privind imigraţia.

Mii de oameni au protestat pe întreg cuprinsul Statelor Unite faţă de măsurile anti-imigraţie impuse de preşedintele Donald Trump.

Ordinul executiv al preşedintelui SUA interzice timp de trei luni intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

 

Cancelarul german a denunţat caracterul antimusulman al restricţiilor

"Lupta necesară împotriva terorismului nu justifică în nici un fel generalizarea bănuielilor împotriva persoanelor în funcţie de credinţa lor, în acest caz persoane de credinţă musulmană sau în funcţie de originea lor", a spus Angela Merkel.

Olanda şi Germania au cerut într-un demers diplomatic comun clarificări autorităţilor americane cu privire la modul în care sunt afectate persoanele cu dublă cetăţenie.

Petiţie britanică anti-Trump

VIDEO
Ediție Specială pe TVR1. Petiție britanică anti-Trump
Britanicii sunt atât de supăraţi de acţiunile presedintelui Donald Trump, încât au iniţiat o petiţie în care cer anularea vizitei pe care liderul de la Casa Albă ar urma să o facă la Londra, la o dată încă neconfirmată. Au fost strânse deja 1,5 milioane de semnături, în condiţiile în care era nevoie de doar 100.000 pentru ca un astfel de apel să intre în dezbaterea Parlamentului.

Guvernul britanic e insensibil însă la asemenea demers. Îl califică drept "un gest populist" care "ar zădărnici totul", în condiţiile în care Trump a acceptat deja invitaţia. "America este un aliat extrem de important", afimă o sursă guvernamentală de la Londra, adăugând: "Trebuie să gândim în perspectivă".

"Marea Britanie: Theresa May, huiduită. Petiţie pentru anularea vizitei plănuite de liderul de la Casa Albă"

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EDIŢII SPECIALE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI