Procurorul general, Augustin Lazăr, contestă raportul de evaluare a activității sale întocmit de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și cere în instanță suspendarea procedurii de revocare

2 noiembrie 2018, 16:22

În acţiunea depusă la Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a solicitat suspendarea efectelor raportului întocmit de Tudorel Toader, până la soluţionarea litigiului de la Ministerul Justiţiei.

AICI Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României

Augustin Lazăr a anunțat încă de ieri că își rezervă dreptul de a acționa conform procedurilor legale. Augustin Lazăr a declarat joi, la CSM, că afirmaţia ministrului Justiţiei privind descoperirea unei fraude în dosarul său de candidatură pentru această funcţie s-a dovedit „o manipulare a opiniei publice”.

„Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate, în procesul de numire a procurorului general s-a dovedit total lipsită de suport probator şi, mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil”, a subliniat Augustin Lazăr.

„Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani – şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de 3 ani – şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi”, a explicat procurorul general.

„Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a conchis Augustin Lazăr.

Miercuri, Augustin Lazăr a răspuns acuzațiilor formulate de ministrul Justiției potrivit cărora, la dosarul său de candidatură la șefia Parchetului General, ar fi fost și o ordonanță de clasare într-un dosar care-l avea drept subiect pe Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului.

„Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a explicat procurorul general.

Ministrul Justiției nu a dat publicitățîi ordonanța de clasare așa cum a promis inițial, fiind vorba de un document nepublic, însă a trimis o copie la CSM și i-a cerut Consiliului să confirme cele spuse de el. CSM a infirmat că la dosarul lui Augustin Lazăr ar fi o ordonanță de clasare, dar Tudorel Toader a indicat că ordonanța de clasare se afla doar în dosarul de la Ministerul Justiției.

Tudorel Toader a răspuns că nu este nicio eroare și că întrebarea lui rămâne: „cum se justifică o astfel de ordonanță în dosar”?

Vezi aici și precizările ministrului Justiției privind dosarul lui Augustin Lazăr. Tudorel Toader a reproșat că acesta nu ar fi avut o evaluare cu „foarte bine”.

Parchetul General a venit ulterior și a publicat un răspuns de la CSM, în care se arată că procurorul general Augustin Lazăr a obţinut doar calificativul „foarte bine”din 1984 până în 2016.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite